Voor Paal: Woonopstand – Update: looproute

Zaterdag: woonopstand075-deomonstratie. Maar hoe loopt de route?

Update: zie onder.

Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…

Wij letten de komende tijd (elke donderdag) niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk. Vandaag: woonopstand (gespot aan de Oostzijde)…

Helemaal lekker gaat het niet met Woonopstand. De demonstratie heette eerst Woonprotest en was voor 25 maart gepland, maar onenigheid binnen de organisatie en met de gemeente zorgde voor uitstel. De nieuwe datum (22 april) en nieuwe naam hebben er niet voor gezorgd dat de problemen met de gemeente uit de wereld zijn. De demonstratie mag niet de route over de Gedempte Gracht volgens de gemeente. De organisatie stelt dat het toch mag maar vanuit Zaanstad is er nog steeds geen nieuws over die nieuwe route.

We plaatsen een update als er meer nieuws is. NU! Persbericht integraal hieronder. Belangrijkste punten: er worden nu 300 mensen verwacht, dat waren er eerst 1.000 à 1.200. En de demonstranten moeten ’twee aan twee’ (zoals kinderen van en naar de kleuterschool lopen) over de Gedempte Gracht.


Gemeente Zaanstad heeft in overleg met de aanvrager van de demonstratie “Woonopstand075” een nieuwe route afgesproken die alsnog door het centrum van Zaandam loopt. Eerder nam de burgemeester het besluit om de demonstratie beperkingen op te leggen omdat de veiligheid van winkelend publiek niet gegarandeerd kon worden. Met de nieuwe afspraken, die in goed overleg zijn gemaakt, kan er ruimte worden gegeven aan het recht op demonstratie en kan de politie de veiligheid van het winkelend publiek garanderen.

Burgemeester Jan Hamming laat weten: “Wij zijn blij dat we op constructieve manier met de aanvragers in gesprek konden gaan. Van hun kant was er begrip voor onze zorgen over veiligheid en wij begrijpen hun wens om zichtbaar te zijn. Demonstreren is een groot goed in Nederland, dus we moeten dat altijd proberen te faciliteren. Wij gaan er vanuit dat het nu op een veilige manier kan.”

De demonstratie begint om 13.00 uur op het Stadhuisplein. Vervolgens loopt de route via de Gedempte gracht, waar de demonstranten twee aan twee over de linkerzijde van de gracht lopen. Daarna gaat de route over de Dam naar de Burcht. Op de Burcht zullen sprekers zijn en een podium. Er worden circa 300 deelnemers verwacht.

Belangrijkste aanpassingen aan de demonstratie zijn het feit dat er afspraken zijn gemaakt over de manier waarop de stoet door het centrum gaat (twee aan twee over de linkerzijde vanaf Stadhuis gezien). Daarnaast is afgesproken dat er géén platte kar meer over de gedempte gracht voortgeduwd zal worden. Ook houdt de stoet niet meer stil bij het prieel halverwege de gracht en is het aantal verwachte deelnemers naar beneden bijgesteld.


Hier de tijdlijn:

Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.

Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.

Sticker aan de Oostzijde in Zaandam.
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Liam de Haas

    De demonstratie mag uiteindelijk wel de route over de Gedempte Gracht lopen is gisteren door de organisatie bekendgemaakt

    • De Orkaan

      Dat schreven we gister ook op De Orkaan. Maar vanuit de gemeente is er nog steeds geen officiële bevestiging van dat bericht. Het laatste was bij Zaanstad is te vinden is de mededeling dat de route over de Gedempte Gracht nog steeds niet is toegestaan. Zodra er meer nieuws vanuit Zaanstad komt, vullen we het bericht aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *