Voorkeursalternatief Guisweg nu definitief

Eigenlijk was er maar één echte voorstander van het nieuwe Guiswegplan en dat was de VVD. Raadslid Casper Davelaar vond het ‘fantastisch’ voor fietsers, treinreizigers, automobilisten, sporters, het landschap, het milieu en de verkeersveiligheid: “het is een project waar iedereen wint.” Alle andere fracties voelden zich in meer of mindere mate verliezer.

Ondanks die bezwaren zeilde het voorstel van wethouder Gerard Slegers (CDA) probleemloos door de raad. Alle amendementen en moties werden verworpen. Het voorstel werd aangenomen met steun van VVD, POV, PvdA, GL, PVV en CDA. Tegen waren D66, DZ, DENK, ROSA, SP, PvdD en CU.

Het was “een goede oplossing maar niet de beste” aldus Jaap Keijser (POV), een ‘sub-optimaal voorstel’ volgens Melchior Mattens (PvdD) en een ‘dan-moet-het maar-zo’-alternatief (Hans Kuyper, ROSA). Anna de Groot (SP): “het leidt tot natuurvernietiging en een verkeersinfarct.” “De meest ideale oplossing wordt gezien als te duur” volgens Orlando Hellings van DENK. Peter van Haasen (PVV): “een verdiept spoor is de ideale oplossing, maar dit is een goed alternatief.” Marc Wit (CDA) vond opnieuw allerlei onderzoeken doen een herhaling van zetten: “De trein moet verder, dit is een gepasseerd station. Wij kiezen voor dit voorkeursalternatief.” Marianne de Boer (DZ) vond het gewoon een heel slecht voorstel en noemde het bizar dat ondanks alle bezwaren er toch een meerderheid was: “in welke rare film zijn we terecht gekomen?”

Geen verdiept spoor

Het plan is dat de spoorwegovergang bij de Guisweg wordt afgesloten. Auto’s moeten voortaan via een tunnel naast het A8-viaduct naar de Provincialeweg. De op- en afrit bij dat viaduct worden afgesloten. De A8 krijgt nieuwe op- en afritten ter hoogte van het politiebureau. Fietsers krijgen een tunnel bij de Guisweg onder het spoor.

Eigenlijk vond iedereen (behalve de VVD dus) een verdiept spoor beter. Marianne de Boer (DZ): “het verdiepte spoor is nooit goed en zorgvuldig onderzocht. Er is geen MKBA [maatschappelijke kosten-batenanalyse] gemaakt voor de 800 meter tussen station Zaanse Schans en Koog Zaandijk. Er is grote weerstand van bewoners en ondernemers tegen het schrappen van afslag 2 bij Koog a/d Zaan.” Flip Hoedemaeker (D66): “Eigenlijk wil iedereen een verdiept spoor.”

De PvdA was toch voor volgens Geert Rijken omdat het meer veiligheid voor fietsers en automobilisten opleverde en het hoogfrequente spoor (HFS) mogelijk maakte (50 procent meer treinen tussen Alkmaar en Amsterdam). Natascha Stroo (GL): “GL omarmt dit voorkeursalternatief. Het argument van het HFS is doorslaggevend.”

ADC-toets

Zelfs nu deze variant is aangenomen, is het niet zeker of het door kan gaan. Dat komt door stikstof. Bij de bouw komt stikstof vrij en dan is er een zogenaamde ADC-toets nodig. Daarbij moet bewezen worden dat er geen alternatieven (A) zijn en dat er sprake is van dwingende redenen van groot openbaar belang (D). Als dat aangetoond is, kunnen ‘compenserende maatregelen’ (C) worden genomen. Dat betekent dat er ergens anders minder stikstof moet worden uitgestoten.

Flip Hoedemaeker (D66): “Kan het project eigenlijk wel gerealiseerd worden? Wij zien grote problemen bij het doorkomen van de ADC-toets.” Melchior Mattens (PvdD): “het is een reëel risico dat dit project niet door de ADC-toets heen komt. Dit project heeft enorme risico’s. Hanneke Veurink (CU): “Doel en onvermijdelijkheid moeten duidelijk zijn, maar dat zijn ze niet. ADC-toets zeer onzeker.”

Wethouder Slegers maakte zich geen zorgen: “Ik heb geen glazen bol, we maken een hele goede kans om die ADC-toets door te komen.” Over de bezwaren uit de buurt was hij kort: “er was een geweldig participatietraject met alle stakeholders.”

Dit schreef De Orkaan al over het Guisweg-project.

Terugkijken? Scroll door naar 1 uur en 55 minuten als het debat begint.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Piet Davon

  Bizar. De grote verliezers zijn natuurlijk weer de bewoners van Zaanstad. Echt waardeloos zo’n partij als POV. Maar geen visie is van die partij nog te verwachten. Schijnbaar alleen oog voor de korte termijn. Maar van GL en PVDA zakt echt je broek af. En maar pretenties uitspreken dat dat partijen zijn voor natuur e.d. In Zaanstad zijn ze alleen voor meer autoverkeer en laten ze zich keer op keer inpakken door een wethouder. Natuurlijk weer niet gekeken naar de consequenties van dit plan en alleen maar focus op een vage belofte van meer treinen. Gelukkig gaat de ADC toets er waarschijnlijk voor zorgen dat het niet doorgaat. Vraag is natuurlijk of je niet beter eerst zo’n toets kan doen. Scheelt weer een paar miljoen.

  • C. Best

   Ja maar geld speelt helemaal geen enkele rol! Dat halen ze toch wel weg bij ons burgers. Het is zo heerlijk geld weg te smijten wat niet door jou opgebracht is.

 • Siem van Westen

  Als de hfs gaat werken en het ” Guisweg-probleem ” is opgelost komen we dan bij de overgang Krommenie-Assendelft niet in de problemen, omdat daar dan de slagbomen bijna constant dicht zullen zijn!?
  Of gaan we dan daar een aantal onderzoeken op los laten en een flink aantal vergaderingen voor dat er daar wat opgelost gaat worden?

 • Jaap Meeuwsen

  ” er was een geweldig participatietraject met alle stakeholders ”

  Getver, wat een (on) zin zeg.
  Daar zakt je inderdaad de broek van af.
  Ik moet nog maar zien dat het niet door die ADC toets komt.
  Dat stikstofprobleem heb je met ieder ander alternatief ook vrees ik.

 • Will Evers

  Hart voor Stad heeft daar al veel eerder oog voor gehad. Het probleem leeft nog niet bij de raad en B&W.
  Zal ooit wel komen. Zie http://onderweg.site/Overzicht_ASKRO.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *