Er is een belangrijke update in de zaak van het drugslab dat op 30 juni 2020 werd ontdekt aan het Rak in Westzaan. De rechter in Haarlem heeft besloten om de voorlopige hechtenis van vier verdachten op te heffen. Het gaat om de zaak waarbij 600.000 XTC-pillen, 100 kilo MDMA en een grote hoeveelheid grondstoffen voor het produceren van synthetische drugs zijn gevonden. De zaak loopt nog steeds bij de rechtbank Noord-Holland-noord.

Tijdens een ‘regiezitting’ (die ter voorbereiding van een complexe inhoudelijke behandeling plaatsvindt) gaat het in totaal om zeven verdachten. Vier daarvan staan in Haarlem onder andere terecht voor invoer en/of bezit van ‘grote hoeveelheid drugs’ in Zaanstad. Een zaak die kennelijk aan het drugslab gelinkt wordt.

Behalve voor betrokkenheid bij het drugslab, het bezit van grote hoeveelheden MDA, MDMA, MDEA, XTC en amfetamine, en de invoer van cocaïne, wordt ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Na de regiezitting van vandaag volgt in maart 2024 de inhoudelijke behandeling. Dit betekent dat de zaak nog geruime tijd zal voortduren voordat er een uitspraak wordt gedaan.

De vier verdachten, waaronder een vader en zoon, hebben aangegeven dat hun voorlopige hechtenis een grote impact heeft op hun leven. De beperkingen die daarbij komen kijken, zoals werkverlies en psychische problemen, hebben hun dagelijkse leven verstoord. Een van de verdachten werd zelfs verboden om naar het buitenland te reizen, wat het bezoeken onmogelijk maakt.

Lees ook: Drugslab in Westzaan: 600.000 XTC-pillen, 100 kilo MDMA


Tijden, details en de adressen van rechtbank zijn te vinden op de site van de Rechtbank Noord-Holland.

Door: Nick Boeske