Vrij & Willig: Junita den Enting

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Junita den Enting

Als student Journalistiek houdt het nieuws mij dagelijks bezig. Offline, online, tijdens mijn studie en buiten mijn studie. De afgelopen decennia is de journalistiek veranderd en is lokaal nieuws steeds meer wegbezuinigd. Een zorgwekkende trend omdat de journalistiek ook de belangrijke rol als controlerende macht inneemt. Dat betekent misstanden aan de kaak stellen, burgers een stem geven en informeren over alles wat in de buurt speelt en hen (in)direct raakt. Dat is voor mij de kern van de journalistiek.

Voor veel regio’s is deze nieuwsvoorziening helaas niet meer vanzelfsprekend. Daar zijn de lokale media al omgevallen. Zaanstad mag zich gelukkig prijzen, haar controlerende macht, De Orkaan, draait op volle toeren, maar heeft nu de laatste zet nodig om zich te verzekeren van een definitief bestaan. Ik zet mij als Zaankanter graag in als Orkaankracht en voor het behoud van De Orkaan. Omdat het inmiddels een zeldzaam pareltje is geworden en onder er zowel van buiten als binnen de Zaanstreek met bewondering wordt gekeken naar dit platform. 

De Orkaan heeft zich zelfstandig ontwikkeld tot vooral een platform met online nieuws. Met tekst, beeld en geluid. Aan kennis is er geen gebrek, de middelen mogen beter. Meer camera’s, meer mensen, meer audio graag! Een uitzendlicentie geeft bij uitstek de mogelijkheid een nieuwe doelgroep te bereiken, op een manier die nu en later daadwerkelijk gezien wordt. Dat is hard nodig omdat de huidige invulling van de tv-uitzendingen geen recht doet aan de diversiteit aan mensen en onderwerpen in de Zaanstreek. Daarmee bedoel ik diversiteit in de grootste zin van het woord. Verschillende onderwerpen, verschillende visies, ga zo maar door. Een spreekbuis met een sociaal karakter. Een medium dat niet zomaar gevuld wordt met pr-praatjes van belanghebbende bedrijven en organisaties, maar met journalistiek relevante items die nieuwswaarde hebben. De Orkaan stelt inhoud voorop, en kijkt naar de beste manier om mensen te bereiken.

De onuitputtelijke drive om nieuws te produceren is onbetaalbaar. Om te graven naar misstanden, deze aan het daglicht te brengen en daarmee een verschil te maken. Om altijd een balans te vinden in berichtgeving. Positiviteit, kritische noten, burgerinitiatieven, opinie, ga zo maar door. Burgers een stem geven. De lokale politiek helpen door mee te kijken naar beleid. Door hen alert te maken op de plannen van hun medebestuurders. Elke dag weer lokaal nieuws produceren is meer dan een dagtaak. Maar dit jaren doen zonder budget is meer dan bijzonder. Het toont het karakter van dit platform. Het toont overlevingsdrang, en de wil om er te zijn. Niet om er zelf beter van te worden, maar omdat het goed is voor de gemeenten. De Orkaan verdient de uitzendlicentie, en de Zaanstreek verdient een Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *