Vuilnishaai ‘Veulvreter’ uitgerust met camera 🐸

WasteShark de ‘Veulvreter’ is nu ook uitgerust met een geavanceerd camerasysteem waarmee hij de grachten kan monitoren op mogelijke vervuilers. De boete voor het gooien van vuilnis op straat (of in het water) bedraagt 150 euro.

In december van het afgelopen jaar liet wethouder Wessel Breunesse (GL) de eerste Zaanse WasteShark te water. De vuilnishaai haalt blikjes, dozen en ander afval uit de ontdempte Gedempte Gracht.

Door gezichtsherkenning in het systeem kan een database van overtreders worden opgebouwd. Breunesse laat weten dat hij tevreden is met de extra mogelijkheden van de haai: 

‘Mensen die slechts een keer de fout ingaan hebben niets te vrezen. Na een jaar wordt het beeld automatisch uit de database verwijderd. Alleen als je binnen die tijd een tweede of derde keer wordt betrapt, zullen we handhaving inschakelen.’ 

De wethouder hoopt op deze manier niet alleen het afvalprobleem op te lossen, maar ook het bewustzijn van de inwoners te vergroten.

Vanmiddag om 15.00 uur zal de vernieuwde Veulvreter door Breunesse te water worden gelaten in het water bij de oude sluis van Zaandam. Zo zag de lancering in december eruit:

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *