Maart 2023 gaat op het weerstation Zaandam-Peldersveld* de boeken in als ‘record nat’. De lente was ver te zoeken, want ook aan zonneschijn kwamen we flink tekort.

Door Hessel Kraaij

Nat dus. Op de laatste dag van maart viel er 17,8 mm regen, waarmee de totale maandsom uitkwam op 127,8 mm. Een hoeveelheid die we de laatste 20 jaar niet meer hebben meegemaakt. Het maandrecord stond op 123,2 mm in 2008. Normaal valt er gemiddeld zo’n 56 mm.

Opvallend is dat maart hiermee dit jaar de tweede maand is die een neerslagrecord noteerde. Januari noteerde met 144,7 mm ook al een record.

Totaal kregen we 139 uur de zon te zien. Dat was nog minder dan de record sombere maart in 2006 en 2008 met toen 159 uur zonneschijn. En dan te bedenken dat we vorig jaar een record aantal uren zonneschijn kregen van 277 uur. (Zonuren afkomstig van Weerstation Weerhaas Zaandam Centrum).

Ondanks deze negatieve records was maart 2023 qua temperatuur niet eens laag te noemen. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 7,0 graden tegen normaal 6,2 graden. Op maar drie dagen kwam de temperatuur boven de 15 graden uit, vorig jaar waren dat er maar liefst 13.

* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren die we vanaf volgende maand ook presenteren. Hessel-plus dus.

Foto boven: De Orkaan (Westerstijfselmakerspad, Oostzaan)

Boven de temperatuur van de afgelopen 12 maanden, onder de gemiddelde neerslag (data: Hessel Kraaij / grafiek: De Orkaan, de foto achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer.