Waarheen? PinksterZaan, Pinkster3Vuur!, Wandelen over Water… (met Pinkster-🎥)

Tweede pinksterdag: kermis in Jisp, Pinkster3Vuur! (Zuidervermaning), PinksterZaan (Zaanse Schans), Valentin Horba (Zaans Groen), Wandelen over Water (Guisveld), excursievaartocht Wormer- en Jisperveld, expositie Light & Lust (Weefhuis)…

Verderop deze week: PinksterZaan, Pinkster3Vuur, SchoolFotoKijkdag Historische Vereniging Wormerveer, invoermiddag “Zaanse transportakten”, masterclass ‘The Sound of a band’, The Jam bij Podium de Flux.

Maar eerst een ‘Pinksterfilm’!

Maandag 29 mei (2e pinksterdag)

 • (Pinkster)kermis in Jisp met vanaf 16.00 uur optredens van o.a. Robin Kalfshoven, 2 Bier zonder Baco en DJ Robby B.
 • Pinkster3Vuur! Een Zaanse voorstelling over Spaanse soldaten, vrijbuiters, heksen en Zaanse schonen. Te midden van de vrijheidsstrijd (ook een religieuze strijd van calvinisten, roomsen en dopersen) tegen vreemde overheersers, moet een Zaanse vrouw haar eigen strijd voeren, teneinde niet haar leven te eindigen als heks op de brandstapel. Met de magische klanken van een harp door Gonda Kaai, wordt de Zaanse historie tot leven gebracht in drie prachtige oude Zaanse kerken. De voorstelling in de Zuidervermaning is van 20.15 – 21.15 uur en kaarten kosten €15,00 (€5,00 voor studenten /scholieren). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • PinksterZaan, een tweedaagse viering van de Zaanse Vrijheid, met levendig historisch evenement op de Zaanse schans. Om 10.00 uur opent de Rijdende Artillerie Amsterdam de programmering van PinksterZaan. Tussen 10.00 – 17.00 uur volgen er ieder heel uur mini-kanonschoten. Daarnaast vertelt de Zaanse verhalenverteller Jacob Passander over de geschiedenis. Meer informatie vind je op de website van Stichting PinksterZaan.
 • De schilder Valentin Horba geeft een expositie bij Zaansgroen. Valentin maakte voor de expositie schilderijen van Zaanse taferelen in zachte kleuren, met een vleugje humor. Tijdens de expositie is Valentin zelf aanwezig en verspreid over de dagen zijn er optredens van Hailander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Valentin Horba – Groote sluis
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 09.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).
 • Excursie vaartocht ‘Zomer in het veld’ door het Wormer- en Jisperveld met gids. Vertrek: 13.30 uur. Reserveren is noodzakelijk, telefonisch 075-6219100 tot 1½ uur voor vertrek of per mail (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur) naar bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Volwassenen is € 17,50, vrienden van de Poelboerderij € 15,00 en kinderen t/m 12 jaar € 5,00. Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.
 • Light & Lust door ‘een internationaal gezelschap fotografen/kunstenaars’ in het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Light & Lust

Verderop deze week:

Dinsdag 30 mei

 • De tweede dag van PinksterZaan op de Zaanse schans. Tussen 10.00 – 17.00 uur zijn er vele activiteiten voor jong een oud. Er is o.a. een straattheater, historische muziek en zang en ambachtslieden die aan de slag gaan en vertellen over hun ambacht. Meer informatie over het programma vind je op de website van Stichting PinksterZaan.
 • Pinkster3Vuur! Een Zaanse voorstelling over Spaanse soldaten, vrijbuiters, heksen en Zaanse schonen. Te midden van de vrijheidsstrijd (ook een religieuze strijd van calvinisten, roomsen en dopersen) tegen vreemde overheersers, moet een Zaanse vrouw haar eigen strijd voeren, teneinde niet haar leven te eindigen als heks op de brandstapel. Met de magische klanken van een harp, wordt de Zaanse historie tot leven gebracht in drie prachtige oude Zaanse kerken. Grote Kerk in Oostzaan (14.30-15.30) toegang vrij, donatie gewaardeerd, Oostzijderkerk in Zaandam (19.30-20.30) toegang €15, scholieren/studenten €5.
 • De Historische Vereniging Wormerveer houdt van 10.00 – 16.00 uur een SchoolFotoKijkdag in het clubgebouw. Het thema van vandaag: van VSO IVVO, VSO Soelam en VGLO Prof. Kohnstammschool. Ook zijn er foto’s van de Nijverheidsschool voor meisjes Zaanstreek-Noord ofwel De Schakel. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (ingang achterzijde naast Steijnstraat 2).
 • Informatieavond over Delta glasvezelnetwerk. Oostzaners worden geïnformeerd over de aanleg, voorwaarden en kosten van glasvezel. De bijeenkomst is vanaf 19.00 uur in sportcafé The Match. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.

Woensdag 31 mei

 • Het Gemeentearchief organiseert een invoermiddag voor de deelnemers aan het Vele Handen-project “Zaanse transportakten” in ‘t Reghthuys. Samen worden een aantal akten invoeren. Ook geïnteresseerden die nog niet mee doen, zijn van harte welkom. Deelnemen kan door een mail te sturen naar gemeentearchief@zaanstad. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Informatieavond over Delta glasvezelnetwerk. Oostzaners worden geïnformeerd over de aanleg, voorwaarden en kosten van glasvezel. De bijeenkomst is vanaf 19.00 uur in theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Donderdag 1 juni

 • Masterclass ‘The Sound of a band’ met Yoran Vroom en Glenn Gaddum Jr. bij Podium de Flux. De avond is van 19.00 – 20.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop en € 10,00 aan de deur. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • The Jam! is een inloopsessie voor elke muziekbeoefenaar van een wat lichtgevorderd niveau bij Podium de Flux. Funk, soul, hip-hop, pop, reggae, rock; het komt allemaal voorbij. De avond begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.

Vrijdag 2 juni

 • Zaanpride 2023 gaat vandaag van start. Om 13.00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag bij het St. Michael College gehesen als startsein en officiële opening Zaanse Regenboogweek/ZaanPride. Tot en met 10 juni zijn er iedere dag activiteiten. Meer informatie en het complete programma vind je op de website ZaanPride. Locatie: Leeghwaterweg 7, Zaandam.
 • Het Zaans Klarinet Kollektief treedt o.l.v. dirigent Simon Dubbeld op in de Zuidervermaning met haar voorjaarsconcert. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 8,00 (tot 18 jaar gratis) in de voorverkoop, te bestellen via het Klarinet Kollektief. Aan de deur kosten kaarten € 10,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Zaans Klarinet Kollektief
 • Kunstenaar Bert van Santen geeft een expositie bij PLAY Room. Bert van Santen viert zijn 35 jarige professionele kunstcarrière met de expositie ‘Pink’. De expositie is t/m 11 juni 2023, van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Richard Grands Latin & Soul Night met cd-release in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur, waarbij verschillende artiesten zullen optreden. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 3 juni

 • Braderie met 100 – 150 kramen in de Zaanbocht in Wormerveer. De braderie is van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Fadrily Pianotrio (Judith van Driel, Michelle Lynn en David Faber) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Sabin Kech
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • In de weekenden 3-4 en 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Kunstgenieloods, Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest.
 • Feest bij kinderboerderij ’t Weidje. Van 10.00 – 16.00 uur wordt het 50-jarig bestaan gevoerd met o.a. een ambachtenmarkt, oudhollandse spelletjes, een springkussen en Rad van Fortuin. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • The Best ABBA Tribute speelt vanaf 20.00 uur in de Bullekerk. Dit concert maakt onderdeel uit van de ZaanPride. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Best ABBA Tribute
 • Stichting Monet in Zaandam organiseert een ‘en plein air’ schilderevent. Ze staan hiermee stil bij het verblijf van Claude Monet en zijn gezin in het jaar 1871. Kunstenaars worden opgeroepen om langs de Wilhelminasluis ‘en plein air’ te komen schilderen. Aanmelden is niet verplicht, maar kan via info@monetinzaandam.nl. Het evenement begint om 10.00 uur. Locatie: Westkade 2, Zaandam.

Zondag 4 juni

 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute die plaatsvindt in het weekend van 3 / 4 juni en 10 / 11 juni. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het Tijs Klaasssen Quintet. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • In de weekenden 3-4 en 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Kunstgenieloods, Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. De soepsessie vindt plaats rond 18.00 uur. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Popup Choir Singalong The Cure – Friday I’m in Love in de Bullekerk. De laatste singalong van het seizoen begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 7 juni

 • Zaanse jongeren en studenten gaan in gesprek met klimaatprofessor Jan Rotmans over perspectief in tijden van crises. Scholieren, studenten, of gewoon een geïnteresseerde jongvolwassenen zijn welkom om mee te doen aan het debat in Het Motorblok. Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Oostzijde 381, Zaandam.

Donderdag 8 juni

 • Een gastprogrammering met het Vespucci kwartet & Ekaterina Litvintseva bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.

Vrijdag 9 juni

 • De vijfkoppige muziektheatergroep Släpstick geeft de voorstelling ‘Schërzo’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Zaanse Hiphopduo Middenweg organiseert de derde editie van Middenweg Live bij De Groote Weiver. Op het programma staan o.a. TheBeatRuckus, Psychose en Lucas de Gier. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 10 juni

 • Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble Arx Ardens geven o.l.v. Cor Brandenburg een concert in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Ouderwetse ‘korrierace’ in de Parklaan te Zaandijk gehouden n.a.v. het 100-jarig bestaan van ‘De Ontmoeting Koog-Zaandijk’. Het programma duurt van 10.00 tot 22.00 uur. Om 14.15 uur begint de korrierace.
 • Kunt u een aankondiging op uw website en sociale media plaatsen? De pdf’s kunt u gebruiken.
 • In het weekenden 10-11 juni gaan de deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Kunstgenieloods, Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest.
 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Rein-Willem Gloudemans
 • Jeugdtheaterschool Theater MUS geeft met medewerking van 20 leerlingen uit de reguliere musicalklassen de voorstelling ‘MarsJongensVenusMeisjes’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Historische Vereniging Wormerveer houdt een boekenmarkt in het clubhuis van de vereniging. Van 10.00 – 15.00 uur is iedereen welkom. De Historische Vereniging Wormerveer staat vandaag ook met een kraam met kunstboeken en prenten op het ‘Kunst uit de Bocht’. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (ingang achterzijde naast Steijnstraat 2).
 • ‘Kunst uit de Bocht’ langs de Zaan in de Zaanbocht Wormerveer. Een kunstmarkt met een grote diversiteit aan kunst, waar meer dan 30 kunstenaars aanwezig zullen zijn. Het evenement is van 10.00 – 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • Het jaarlijkse Clam Dycke MS&K Buitenvolleybaltoernooi vindt plaats op de voetbalvelden van Sporting Krommenie. Het toernooi begint om 09.30 uur en duurt tot circa 15.30 uur. Op het veld zijn attracties voor de jeugd en er is muzikale ondersteuning voor de sporters en toeschouwers. Locatie: Marslaan 10, Krommenie.
Impressiefoto van het toernooi in afgelopen jaren

Zondag 11 juni

 • Daniëlle van der Erve, Sabin Kech en Rein-Willem Gloudemans geven een expositie bij Zaansgroen. De expositie is onderdeel van de Tengel Atelierroute. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De oudste Modeltreinbeurs komt deze zondag naar buurtcentrum De Vuister. De beurs is van 09.45 – 14.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • De deuren van de ateliers in de Kunstgenieloods weer open. Het vaste team kunstenaars staat van 11.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Er is veel nieuw werk te zien. De deelnemende kunstenaars zijn Carla de Graaf, Susan van Ham, Mirjam Voets, Willem Moeselaar, Katrine van Klaveren, Laura van Dijk, Ingrid Roos en Ed Oosterhoorn. Kunstgenieloods, Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Cardboard’. Leuk figuren maken van karton. Het platte materiaal wordt op zo’n manier bewerkt dat het als kunstwerk tot leven komt.. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Het eerste concert en tevens de afsluiting van het project Nieuw Talent Orkest bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 16 juni

 • Babbels Live Festival. Het festivalterrein is vanaf 15.00 uur geopend. Kaarten kosten € 39,50. Locatie: Omweg, Assendelft.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan.
 • Puur de Nijs geeft een akoestische theatervoorstelling en brengt een ode aan Rob de Nijs in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Puur de Nijs

Zaterdag 17 juni

 • Babbels Live Festival. Het festivalterrein is vanaf 13.00 uur geopend en in de line up staan o.a. Gerard Joling, George Baker en de Snollebollekes. Kaarten kosten € 55,00. Locatie: Omweg, Assendelft. (kaarten zijn nog beperkt te koop)
 • Sport- en speldag voor de jeugd met demonstraties van verschillende sportverenigingen in het Wilhelminapark. Muziekvereniging Ratatouille uit Wormer treedt deze dag op. De middag is van 14.00 – 17.00 uur en wordt gecombineerd met Burendag Wormerveer-Zuid. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan.
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Hans Gritter
 • Seniorenkoor Golden Pennies, Popkoor LovetoSing en Country en Westernkoor Rumberley geven een concert in de Noorderkerk in Zaandam. Het concert ‘Remember the Legends, part III’ begint om 19.30 uur. Kaarten kosten € 12,50 en zijn vanaf 18.30 uur aan de zaal te koop. Locatie: Heijermansstraat 127, Zaandam.
 • Open dag op het eilandje Kooiakkers in de Kalverpolder. De werkgroep Kooiakkers van KNNV Zaanstreek- Waterland vertelt tijdens de Open dag van 11.00 – 16.00 uur wat het beheer inhoudt en waarom het botanisch zo interessant is. Op een (kleine) wandelroute is er meer te zien. Je kan de Kooiakkers bereiken vanaf de Leeghwaterweg via een loopplank over de wegsloot. Het is, in oostelijke richting, ongeveer 800 meter voorbij het Sint Michael College.
 • Alexander Broussard & Friends geven in de Bullekerk een muzikaal eerbetoon aan Elvis met ‘Elvis Aloha from Hawaii’. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 35,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alexander Broussard & Friends
 • De Zuidervermaning organiseert i.s.m. SUPFUN een Suptour door Westzaan. Om 13.00 uur wordt er verzameld en start na een korte uitleg het suppen. Onderweg wordt er verteld over de flora, fauna en historie van de polder Westzaan. Rond 14.00 uur wordt er aangemeerd bij de Zuidervemaning. Met appeltaart even uitrusten en tot slot een korte wandeling langs het dorplint terug naar het startpunt. Deelname kost € 25,00. Groep 1 start om 13.00 uur bij SUPFUN op JJ Allanstraat 105, Westzaan. Groep 2 doet de tour andersom en start om 14.30 uur bij de Zuidervermaning op Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 18 juni

 • Babbels Live Kids Festival van 14.00 – 19.00 uur met optredens van o.a. Luna (winnaar Junior Songfestival) en One Two Trio. Naast muziek ook een springkussen, draaimolen, schminken en meer. Locatie: Omweg, Assendelft. UITVERKOCHT
 • Een expositie met leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken bij Zaansgroen. De expositie “5” met werk van o.a. Berty Sieverding, Gabrielle Nunez Larraz en Hans Gritter is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan.

Dinsdag 20 juni

 • Beachvolleybal avond, voor bedrijven en medewerkers van Stadshat Zaandam, van 17:00 uur tot 22:30 uur op De Burcht

Woensdag 21 juni

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 24 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • De allereerste Silent Disco Party (vanaf 20 jaar) in Wilhelminapark Wormerveer. Twee DJ’s bouwen een feestje vanaf de muziektent. De Disco Party begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Marjo Dames geeft de voorstelling ‘Hansje Brinker’ in de Zuidervermaning. De muzikale vertelvoorstelling (vanaf 6 jaar) gaat over De legende van het jongetje met zijn vinger in de dijk. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Nieuwe Huys Concerten met het Narratio Quartet (Johannes Leertouwer, Franc Polman, Dorothea Vogel en Viola de Hoog) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kees te Kolsté
 • Het ‘smerigste feestje van Westzaan’ gaat weer van start. Vanaf Dorpshuis De Kwaker start de vijftiende editie van deze race. Meer informatie is nog niet bekend. Locatie: JJ Allanstraat 127, Westzaan.
 • MonetWandeling ‘In de voetsporen van Monet’. met Marene Kok als gids. Aansluitend is er een ‘Monetje Maken’ in het MonetAtelier. De Monet rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur en kost € 12,50 per persoon. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Zondag 25 juni

 • De Oostzaanse kunstenaars zoeken elkaar aan het eind van de exposities in de Kunstgreep en het Bartel Jacob centrum op. Gezamenlijk sluiten ze de exposities af met ‘Kunst in de tuin’. De kunstenaars exposeren van 13.00 – 17.00 uur bij elkaar in een zestal tuinen en zijn zelf natuurlijk aanwezig. Locaties: Kerkbuurt 41, 42 en 43, Dahliasingel 67, Dromerstraat 8 en Burg. Swartstraat 2, Oostzaan.
 • Kees te Kolsté zit 50 jaar in het vak en exposeert zijn werk bij Zaansgroen. Kees is Boeddhist en voor hem is schilderen als mediteren. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Kinderboekenfestival in bij stadsboerderij het Darwinpark. Van 11.00 – 17.00 uur (tweedehands) boekjes kopen, kinderboekenschrijvers ontmoeten en deelnemen aan doe-activiteiten. De Hotze de Roos prijs wordt tijdens de Kinderboekenmarkt uitgereikt. Toegang en activiteiten gratis, eten en drinken voor kleine prijsjes. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Jong Talenten Concert met o.a. de finalisten van Jan Pasveer Concours 2023 in het kerkje van Krommeniedijk. Daarnaast treden jonge muzikale talenten van muziekschool Fluxus op. De middag begint om 15.00 uur en de toegang is gratis (wel een collecte). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommeniedijk.
Lucy
 • Politie Zaanstreek organiseert een open dag. Er wordt nog gewerkt aan de inhoud van de dag, maar de datum staat vast. Verder informatie volgt.

Woensdag 28 juni

 • Ter afsluiting van het seizoen houdt het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor haar Sing-in voor donateurs en andere belangstellenden. In Cultureel Centrum BULLEKERK westzijde 75 te Zaandam. Koor en samenzang staat onder leiding van onze dirigent en pianist/organist Hugo van der Meij. Het koor wordt begeleid op het orgel door Arjan Wouters Aanvang 20.00 uur kerk open 19.30 uur, toegang is gratis.

Vrijdag 30 juni

 • De zevende editie BouleVaart met het thema ‘inside out’ gaat voor het eerst twee dagen duren. Vandaag van 19.00 – 23.00 uur een filmavond in een buitenbios. Welke film er vertoond wordt is nog een verrassing. Locatie: Parklaan, Krommenie.

Zaterdag 1 juli

 • De tweede dag van BouleVaart van 12.00 – 23.00 uur met live muziek op twee podia, foodtrucks, silent disco, theater, workshops, demonstraties en meer in het Agathepark in Krommenie. Locatie: Parklaan, Krommenie.
 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 2, 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.

Zondag 2 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 8, 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren met optredens in tuinen verspreid over de gemeente. Tijdens het festival treden lokale amateurkunstenaars tussen 13.00 – 18.00 uur op in de openlucht. Na 14 mei zijn alle deelnemende tuinen en acts te vinden op de website Gluren bij de Buren.
 • Voor de eerste keer vindt het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals in Zaandam plaats. De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”. Van 13.00 – 17.00 uur staan de living statues in het centrum en op de route staan ook Kids Statues. De prijsuitreiking begint vanaf 17.30 uur in de Bullekerk. Locatie: centrum Zaandam.
 • De Zaanse Big Band geeft en optreden in buurthuis De Pelikaan. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Ontmoetings- en tourrit voor motorrijders door de Zaanstreek. Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij Huis te Zaanen (Wijn te Zaanen). Tussen 11.30 – 12.00 uur begint de tourrit van zo’n 40 – 50 km. Na afloop is er een lunch bij Huis te Zaanen. Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Zaanweg 94, Wormerveer.

Zaterdag 8 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 9, 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een tweede editie van Zaanse Natuurmarkt bij kinderboerderij het Darwinpak. Van 12.00 – 16.00 uur zijn een groot aantal Zaanse verenigingen, organisaties en stichtingen die zich bezighouden met de natuur in de Zaanse omgeving aanwezig. Er zijn verschillende activiteiten en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • De Nederpop coverband De Heeren van Haerlem geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Heeren van Haerlem

Zondag 9 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur – vrij entree – ook op 15 en 16 juli. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Slapstick theater’. Kinderen leren in deze workshop op een grappige manier toneelspelen, door fysiek te overdrijven. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • ‘A Lovely Afternoon in the Parc’ met Margriet Eshuijs Popkoor in het Wilhelminapark. Het optreden begint om 14.30 uur. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.

Vrijdag 14 juli

 • De zevende editie van Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer. Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek van 16.00 – 22.00 uur met ruim 80 foodtrucks, muziek en kindervertier. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.

Zaterdag 15 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark Wormerveer (’s middags) en bij Café de Melterij (’s avonds). Het festival begint om 13.00 uur met een hoofdpodium, een kleiner – open – podium en een balfolk podium. Bands die optreden zijn o.a. he Old Time String Band en De Band Zonder Toekomst. Het toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • De drie Oostzaanse muziekverenigingen Crescendo, Excelsior en Concordia zullen op het Kerkplein in Oostzaan van zich laten horen als afsluiter van het muziekseizoen. Het concert begint om 13.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest bij de Grootte Weiver. Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren dit feest elk jaar en deze keer is het thema jaren 70/disco. Het feest is van 19.30 – 23.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 16 juli

 • 2de Kans Kunst (kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier), wordt voor kleine prijsjes aangeboden bij galerie Zaansgroen. Verkoopexpositie openingstijden vandaag van 13.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Donderdag 20 juli

 • Filmtheater De Fabriek en Stichting Monet Zaandam organiseren samen een speciale benefietavond voor het project Monet in Street Art. De documentaire Bomb It 2 wordt vertoond in De Fabriek. Kaarten kosten € 10,50 en de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen die kunstenaars Piotr Bac(z)ynski en Maciej Gadek in Zaandam gaan maken. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 21 juli

 • Buurtcamping seizoen 2023 op het terrein van zwembad het Zwet. De ligweide wordt dit weekend (21/22/23 juli) deels omgetoverd tot camping. Meer informatie vind je op de website van de Buurtcamping. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 23 maart tot de zomer is er in de Wormerveerse Vermaning een nieuwe tentoonstelling van collages van de Zaanse kunstenares Letty Hesselink te bezoeken. Daar werkt ze driedimensionaal met klei en maakt ze beelden uit steen. Mensen, dieren en de natuur zijn een grote inspiratie voor haar. Haar werk is internationaal bekend door haar samenwerking met o.a. Versace. De expositie is tijdens evenementen en op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken.

Werk van Zaanse kunstenares Letty Hesselink

Van 21 april t/m 23 juni is in de publiekshal van het gemeentehuis de tentoonstelling ‘Eerste stenen’ te bezoeken. De geschiedenis ligt op straat. Foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal. Het stadhuis is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 08.30 – 17.00 uur en dinsdag en donderdag van 08.30 – 20.00 uur. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Van 22 april t/m 11 juni is in de expositieruimte van Artzaanstad de expositie ‘Beestenboel’ te bezoeken. 15 kunstenaars gaan los op het thema dieren met zeer divers werk, in alle vormen en maten, van realistisch tot abstract: schilderijen, tekeningen, brons en keramiek, taxidermie en meer; kortom, er valt ontzettend veel te zien. Artzaanstad is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 4 mei tot 21 juni 2023 is er in bezoekerscentrum de Poelboerderij een tentoonstelling van werk van Annie Harsveld-Leeuwerink (uit Wormer) te zien. Acrylverf heeft haar voorkeur, alhoewel ze het laatste jaar met olieverf op waterbasis is gaan werken. De natuur en polderlandschappen heeft sterk haar interesse. De Poelboerderij is van donderdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur geopend. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Werk van Annie Harsveld

Van 9 mei t/m 8 juni exposeert de Westzaanse Gerda Bekker-Visser haar fotografiewerk in chocolaterie ‘De Cacaoboom’. Haar werk bij deze expositie bestaat uit een 10-tal foto’s van diverse soorten inheemse dieren. De expositie ‘Wat wij mensen doen, doen dieren ook’ is van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur te bezoeken. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Fotograaf Gerda Bekker-Visser

Van 13 mei t/m 29 juni is een tentoonstelling van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars in het Bartel Jacobsz Centrum. Deze expositie wordt georganiseerd naast de traditionele voorjaarsexpositie i.v.m. de aanloop naar het 25 jarig bestaan van de Oostzaanse Kunstenaars. De expositie op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en op zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. te bezoeken (uitgezonderd 14 mei en 25 juni). Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 17 mei t/m 26 juni is de voorjaarsexpositie van de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars te bezoeken in de KunstGreep. De expositie is op maandag t/m donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdagmorgen tot 12.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan

Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

Van 20 mei t/m 26 augustus is de verkooptentoonstelling ‘Zonder Haast’, gericht op hedendaagse kunst, te bezoeken bij Galerie Staphorsius. De tentoonstelling is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is vrij. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Paul van Ernich – Stilleven met broden

Van 22 mei t/m 30 juni geeft de Expogroep van FluXus de expositie ‘Contrast’ in de Verkadefabriek. De Expogroep werkt al jaren samen om voor de tentoonstellingen in Fluxus te zorgen. Nu werd het eens tijd voor een een eigen expositie. In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Prachtige herfstkleuren in Canada door Marielle Timmerman-Scheffer

Van 21 mei t/m 3 juni is de expositie van de Zaanse kunstenaar Mas Vrooman te bezoeken in de Bullekerk. Zijn kleurrijke sprookjes op doek en paneel zijn mysterieus en overgoten met verborgen boodschappen en symboliek. De vrijheid van interpretatie staat hierbij centraal. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Werk van Mas Vrooman

Van 2 juni t/m 11 juni is de expositie ‘Pink’ van de in Zaandam werkende kunstenaar kunstenaar Bert van Santen te bezoeken bij PLAY Room. Hiermee viert Bert van Santen zijn 35 jarige professionele kunstcarrière. De expositie is van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Schilderij van Bert van Santen

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *