‘Water lokt bij hitte’ Waarheen?

De hittegolf in coronatijd zorgt voor hoofdbrekers, en voor hoofdbrekers is het eigenlijk net iets te warm. Gelukkig ontvingen we de nieuwsbrief van Zaanstad waarin wordt vermeld waar je binnen de gemeente veilig kan zwemmen:

‘Water lokt bij hitte Een koele duik is heerlijk en het Zaanse water is bijna niet te weerstaan als je van zwemmen houdt en het zo warm is buiten.’

Klinkt goed! En het fijne is dat we daarbij niet zelf hoeven na te denken:

‘De Overheid houdt de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten. Daarom is het aan te raden om alleen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties te zwemmen.’

Onder meer de Zaan, de Gouw en de Nauernasche Vaart wordt sterk afgeraden. Via een handige link naar zwemwater.nl kunnen we kijken waar we vandaag terecht kunnen.

Binnen Zaanstad zijn we welkom op twee strandjes bij de Jagersplas: De Smient en de Kuifeend zijn ‘in orde’ verklaard. Dichtbij liggen de Fuut en de Watersnip gevaarlijk te lonken: hoewel het om hetzelfde water lijkt te gaan is de waterkwaliteitsklasse ‘slecht’.

Nu lijken twee strandjes op 155.885 inwoners wat karig, zeker in de anderhalvemetersamenleving, en ook het Twiske gaat gebukt onder slecht water en blauwalg (en daar moeten we het water dat wel bezwembaar is, delen met Oostzaners, Landsmeerders en Amsterdammers). Wij denken dus dat we vandaag het redactie-zwembad maar gaan vullen. Hoewel?

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Valentijn Sessink

    Wel volledig citeren hè, voor je het weet krijg je weer boze brieven van de wijkmanager. De Zaan, de Gouw en de Nauernasche Vaart wordt sterk afgeraden want “het zwemwater wordt hier niet gecontroleerd”, “en bovendien is er vaak sprake van (veel) scheepvaartverkeer. Het is niet veilig om hier te zwemmen.”

    N.B. Op de Gouw is helemáál geen scheepvaartverkeer – behalve wat kleine bootjes voor de pleziervaart. Wat zou Zaanstad weerhouden om te schrijven: “op sommige plekken test Zaanstad de waterkwaliteit” en de verdere betutteling achterwege te laten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *