Weer cacaoregen in Koog aan de Zaan

Vanmorgen werd Robert van Tellingen verrast met een regen van cacaodruppels op zijn auto, zijn kruidenplantjes, parasol, huis en bakfiets.

Van Tellingen woont in de Stationsstraat in Koog aan de Zaan en het is niet voor het eerst dat de chocoregen vanuit de hemel op hen neerdaalt. 

Hij en zijn buren maken zich er druk over. Buiten de viezigheid die moet worden schoongemaakt, gaat het waarschijnlijk om spul van een van de grootste ammoniak-uitstoters van Nederland. Hij vraagt zich af hoe gevaarlijk het is voor de gezondheid. 

Wij hebben Olam gebeld en de woordvoerder liet weten niet op de hoogte te zijn van de regen: 

“Ik weet niet of het bij ons vandaan gaan. Daarvoor wil ik eerst technisch bewijs hebben.” 

We hebben gevraagd wat de samenstelling is van de neerslag, doe dit kon gebeuren en of het wordt schoongemaakt of gecompenseerd door Olam als het daadwerkelijk bij hen vandaan komt. 

Eerder, in 2018, schreven we ook over zo’n uitstoot. Toen ontstond het door een verstopping in een cycloon. Daarin scheid je de cacao van lucht. Door die verstopping kwamen cacaodeeltjes via de schoorsteen in de Stationsstraat en op het eigen terrein terecht. Er werd toen gemeld dat het om pure cacao ging (niet opeten). 

Update: Olam stelt dat de neerslag niet bij hen vandaan komt. Waar dan wel vandaan is een raadsel. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel:

6 reacties

 • P. Hoogkamer

  En wat zegt de omgevingsdienst?..afd industrie..

 • Arjan Visser

  Ja hoor… het regent zeker grote korrels Venz 😉

 • Jan Mulder

  Hahaha technisch bewijs, als het lijkt op cacao, ruikt naar cacao dan zal het wel cacao zijn toch. Denk niet dat mensen voor de grap cacao op hun auto sprenkelen. Maar laten we vooral de grote machtige bedrijven in Nederland beschermen. Wat dit betreft geef ik de boeren dan wel helemaal gelijk. Waarom alleen de boeren aanpakken en niet deze vieze vervuilers

 • Jan de Vries (niet van D66)

  In het kader van de werkgelegenheid worden ze niet aangepakt.

  • Corine Gorter

   Dat is toch te triest voor woorden, niemand zou boven de wet mogen staan, ook grote bedrijven niet die zorgen voor werkgelegenheid. Wat heel erg fijn is, maar minder fijn wanneer zo’n bedrijf middenin een woonwijk staat, of in dit geval, middenin de stad. Ik verwacht van een gemeente dat zij ervoor zorgt dat zo’n fabriek geen gevaarlijke stoffen uitstoot of neer laat dwarrelen op de burgers die eromheen wonen. Het is 2022, geen 1900 meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *