Wethouder Krieger: ‘Europese School ontzettend belangrijk voor Zaanstad’

Als het ministerie van OCW kiest voor Zaanstad als de vestigingsplaats voor de nieuwe Europese School, komt die in het gebied Overtuinen B aan de Provincaleweg in Zaandam.

Zo’n school zou een enorme opsteker voor Zaanstad zijn aldus wethouder Hans Krieger (VVD), “als het gaat om werk, werk en nog eens werk, is dit voor Zaanstad ontzettend belangrijk”.

Zaanstad ligt volgens hem dicht bij de nieuwe kenniseconomie in de Metropoolregio Amsterdam waar veel nieuwe internationale bedrijven zijn gevestigd: “de economie van Zaanstad is veel groter dan de Zaanstreek alleen.”

Met de locatie dichtbij het station en vlakbij Amsterdam moet Zaanstad hoge ogen gooien bij het Ministerie van OCW dat eind dit jaar kiest tussen Zaanstad en Alkmaar.

De locatie Overtuinen B was volgens wethouder Hans Krieger (VVD) de enige keuze:

“we hadden aanvankelijk acht locaties in beeld, maar de eisen van OCW waren zodanig dat een deel van Overtuinen B de enige optie was.” Ook de voormalige IKEA-locatie is in beeld geweest, maar deze lag net iets te ver weg.

Minder huizen

Als de school op Overtuinen B komt, betekent dat er 120 huizen minder gebouwd kunnen worden van de 470 die gepland waren. Zaanstad wil die huizen nu elders bouwen en/of meer huizen in het overblijvende deel van Overtuinen B door te ‘verdichten’ (de hoogte in bouwen). Krieger:

“maar je moet voorzichtig zijn met verdichten, je kan niet de hoogte in blijven bouwen, de kwaliteit van wonen is ook belangrijk. Maar die woningen komen er.”

Geheim

Het project is tot vandaag grotendeels geheim gebleven. Dat had volgens Krieger vooral te maken met ‘belangen van derden’ in het gebied. Dat ging om Parteon die minder huizen gerealiseerd ziet, om de schoolbesturen in Zaanstad (Agora en Zaan Primair) die nog graag een school in het gebied zouden willen en om bouwer HSB.

Met Parteon en de schoolbesturen is geen probleem meer maar de delen over de contacten en toezeggingen aan HSB zijn nog steeds zwartgelakt in de stukken. Krieger:

“Er is een stukje onzekerheid richting HSB. Er is met HSB besproken, er is de verwachting gewekt dat ze daar kunnen bouwen. Maar er is geen contract met ze. En er is op dit moment geen sprake van claims.”

Sportvoorzieningen

De financiële consequenties zijn – afgezien van een mogelijke claim – beperkt. Het terrein wordt aangekocht van de gemeente en de sportvoorzieningen die Zaanstad bouwt worden tegen marktconforme prijs afgenomen.

Eind dit jaar neemt OCW naar verwachting een beslissing, in 2023 moet met de bouw worden begonnen en in 2025 wordt de verhuizing verwacht. De eisen waren onder meer dat het stuk grond groot moest zijn voor een school, parkeerplaatsen en sportvoorzieningen en ook vlak bij een intercitystation ligt.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Caroline Boone

  Dus dan is dit de reden dat er voor Verkadebuurt Oudwest, Reigerstraat/Ooievaarstraat, maar geen uitsluitsel wordt gegeven over de herinrichting. Hoe en wanneer deze gaat plaatsvinden! Eerder vorig jaar was alles in kannen en kruiken en opeens merken wij dat alles op de lange baan gaat. En wordt er gezegd dat de plannen nog niet rond waren.
  Dat moeten we dan hier lezen… Wat ontzettend slecht!
  En dat bij doorgang deze Europese School Oud-west zeker nog tot 2025 zal moeten wachten tot er sprake is van herinrichting!
  En dan ook nog maar afwachten hoe!?
  Ongelofelijk dit!

  Mooi! Geeft ons de tijd om ons hierop voor te bereiden.
  Het nieuwe Buurtcomité Oud-west komt eraan! 💪🏻 En wij willen inzicht en transparantie over deze gang van zaken! Be aware!

 • Hanneke Tonkens

  Dus de reden dat Agora en andere scholen voor kinderen in Zaandam hier misgrijpen is ” werk”. Verklaar u graag nader. Welk werk levert dat op. Want een basisschool voor iedereen, in plaats van alleen voor sjieke buitenlandse kinderen, levert ook werk op, denk ik. Wat voor werk bedoelt U? En dat geheime gedoe klinkt ook niet goed. Is t niet iets met” prestige” en verder niks
  ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *