Windmolens langs Noordzeekanaal (hoeveel? hoe hoog? waar?)

De gemeenteraad van Zaanstad sprak uitvoerig over windmolens langs het Noordzeekanaal. Niet dat de raad daarover gaat overigens, het is provinciaal beleid. Zaanstad mag de ‘spelregels’ vormgeven waarin bepaald wordt “onder welke voorwaarden er windenergie in het zoekgebied tot stand kan komen.”

Die ‘spelregels’ zouden vooral de participatie betreffen en de voorwaarden van de plaatsing: hoe hoog en hoe beperk je de overlast voor de omgeving. Wordt dat alleen door de hoogte bepaald of ook door het geluid en de schaduwwerking?

Maar, zoals gezegd, Zaanstad gaat daar niet over. Dat leidde tot een ongemakkelijk debat waar vooral de tegenstanders van windenergie lekker los konden gaan. Marianne de Boer (DZ) pleitte ondermeer voor kernenergie en doorgaan met gaswinning in Groningen. Maar daar gaat die partij (of Zaanstad) natuurlijk niet over. Peter van Haasen was gewoon overal tegen (qua windmolens): “Windturbines zorgen voor overlast, gezondheidsklachten en horizonvervuiling.” Die twee partijen stemden als enige tegen de ‘startnotitie spelregels’.

Andere partijen probeerden in de marge te rommelen door de voorwaarden wat aan te scherpen. Wat de precieze voorwaarden zijn, is overigens niet bekend. Op de achtergrond speelt ook de omstreden beslissing van de gemeente Amsterdam mee om windmolens op de grens van Zaanstad te zetten. Daartegen ageren en dan zelf akkoord gaan met windmolens op je eigen grondgebied is ongemakkelijk.

Zaanstad wil tussen 2030 en 2040 energieneutraal zijn waarmee op de landelijke trend vooruitgelopen wordt. Een boterzachte belofte uiteraard (eerder kondigde de gemeente al eens aan om in 2020 energieneutraal te zijn).

De zoekgebieden die provinciaal zijn vastgesteld.
Deel dit artikel:

4 reacties

 • Dre Prijs

  Windenergie? Goed idee, maar niet in de directe nabijheid van Natura 2000-gebieden. En ja de hoogte is een discussiepunt, maar wellicht is het ook mogelijk om eens naar de vorm van turbines te kijken. Er zijn namelijk allang alternatieven voor die lelijke windturbines.

 • Jerry Hubertus

  Ik woon precies in het zoekgebied en heb hier al genoeg overlast van vliegtuigen, boten en verkeer!
  Niet ook nog eens windmolens erbij!!

 • elke vorm van energieopwekking zorgt in meer of mindere mate voor belasting van milieu en welzijn. windenergie nauwelijks. de verhalen dat vogels zich hierin te pletter vliegen durf ik naar het rijk der fabelen te verwijzen. evenals slijpsel van de wieken. blijft over: geluid en horizonvervuiling. het spreekt voor zich dat de turbines zo ver mogelijk af van woonhuizen dienen te worden geplaatst. en verder is het óók een kwestie van hoe je er (letterlijk) tegenaan kijkt.

 • Bart Prins

  Kentucky Fried Chicken bij Westerspoor zou wellicht zelfvoorzienend kunnen worden, met nieuwe vogelhakselaars langs het Noordzeekanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *