Wonen in Wormer: Deo Volente

Aan de Badhuisstraat in Wormer, tussen de Robstraat en de Witte Duifstraat is een nieuw appartementengebouw gepland, in opdracht van WormerWonen en ontworpen door Attika Architecten uit Amsterdam.

De opdracht van WormerWonen aan Attika was om het nieuwe appartementengebouw te laten verwijzen naar de Kruiskerk die zo kenmerkend is voor de Molenbuurt. De werktitel voor het ontwerp was daarom ‘Deo volente’.

Het nieuwe gebouw straalt een “ingetogen statigheid uit, kenmerkend voor kerkelijke architectuur” volgens WormerWonen. Het moet een herkenbaar oriëntatiepunt in de nieuwe Molenbuurt worden.

wormerwonen

Het hoofdgebouw bestaat uit 3 woonlagen met een kap. Er komen 11 driekamer-appartementen in. Tegen het hoofdgebouw aan, zowel aan de Robstraat als aan de Witte Duifstraat, komt een rijtje met drie grondgebonden woningen, geschikt voor ouderen (slaapkamer op de begane grond), die van elkaar gescheiden zijn door een omsloten binnentuin.

Het kenmerkende, groen uitgeslagen, koperen torentje van de voormalige kerk (dorpstheater) wordt als onderdeel van de binnentuin afsluiting hergebruikt.

De Molenbuurt was al onder handen genomen door Attika. Op onderstaande impressie is net het koperen torentje van de Kruiskerk te zien.

Attika_Molenbuurt-Wormer-(6)

 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Henk Luijt

  Jammer dat we dan nu afscheid moeten nemen van het Dorpstheater dat de laatste jaren op deze plek gevestigd was. Komend seizoen is het laatste in een reeks van ca. 35 jaar en dan is het toch echt afgelopen. Wormer kan trots zijn dat ze zo lang een eigen theater had.

  • Dwarsligger

   Het Dorpstheater en de inwoners van Wormer weten al sinds de verhuizing van de vorige locatie in Weremere naar de huidige, dat de vestiging in de voormalige Kruiskerk slechts tijdelijk is. Dankzij de crisis in de bouw en de veranderingen in de bouwregels voor woningcorporaties zit het Dorpstheater nog steeds op de huidige locatie. Ieder seizoen in de vm. Kruiskerk is er één.

 • Hans Kuyper

  Maar het is ook triest, Henk, dat er na haast twintig jaar praten geen permanent alternatief gevonden kon worden. Niet alleen voor Wormer, maar voor de hele noordelijke Zaanstreek is dit een groot verlies. En nieuwe locaties kunnen we, als dat Cultuurcluster er staat, de komende halve eeuw wel vergeten.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *