Zaanradio’s Zaansport stopt ermee

De problemen bij RTV Zaanstreek stapelen zich op. Nadat een aantal vrijwilligers die tv maakten ermee stopten, is nu ook de ploeg van Zaansport opgestapt.

Daarmee is – voorlopig – een eind gekomen aan één van de weinig journalistieke programma’s van Zaanradio. De overige programmering bestaat voor het grootste gedeelte uit muziek.

Het eind van het programma werd via Twitter aangekondigd: “Zaansport is (voorlopig) niet meer te horen op Zaanradio helaas.”

Minstens zes vrijwilligers stoppen waardoor er geen volwaardig programma mogelijk is. De achterliggende oorzaak is het conflict tussen hoofdredacteur Dré Prijs en een deel van de vrijwilligers van de lokale omroep.

De vrijwilligers verwijten het bestuur dat er niet ingegrepen wordt waardoor de situatie verergert in plaats van verbetert.

Het politieke programma van Zaanradio ‘In de ban van de Zaan’ heeft ook te maken met vertrekkende vrijwilligers.

Intern bespreken

Bestuurslid Louise Verra heeft eerder wel namens het bestuur aan de vrijwilligers laten weten:

“onaangenaam verrast [te zijn] door een nieuwsbericht op de Orkaan, waarin de problemen bij onze omroep uitgebreid uit de doeken werden gedaan. Afgezien van de vraag of de gegevens allemaal kloppen, wil het bestuur duidelijk maken dat we dit soort zaken intern bespreken en niet extern brengen.”

Verra is met name bezorgd om de financiering:

“We zijn afhankelijk van de politieke- en publieke opinie voor wat betreft onze geldstroom, dus dit raakt ons in de kern. Vandaar vanuit het bestuur de dringende oproep zaken niet buiten de omroep aan de kaak te stellen”

Ingrijpen doet het bestuur nog niet:

“we gaan ons na de vakantie beraden hoe we de nog losse eindjes weer aan elkaar kunnen knopen. Dan zetten we het gesprek voort met degenen die dat wensen en zoeken we naar een oplossing voor degenen die dat niet wensen.”

Ambities

Eerder dit jaar werden nog ambitieuze plannen gepresenteerd: live, meer tv, drones, interviews, vloggen, jongeren, sociale media, sport, actualiteiten…

In de praktijk komt daar niets van terecht. De radio-programmering bestaat vrijwel geheel uit jukebox-muziek, jazz, klassieke muziek, easy listening, cabaret, Grooves, Elly’s Platenkast, Hollandse muziek etc.

Het ‘nieuws’ op de website bestaat uit enkele doorgeplaatste persberichten, op YouTube worden al weken geen filmpjes meer gezet, de laatste update van de Facebook-pagina dateert van een maand geleden. De live tv-stream laat vooral beelden zien die vanuit een rijdende auto zijn gemaakt.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Maaren

  was te verwachten op het moment dat jaloezie en andere onhebbelijkheden zijn intreden doen juist tegen een goed hoofdredactie en met name het wegsturen van een goede vrijwilliger die zich 24/7 inzette (uit jalousie en een minder prijswaardige haat ten opzichte van een anders geaard medemens, netjes gezegd) in dit geval konden degene die klaagden beter in de spiegel kijken wat zij met een paar personen hebben aangericht niet denkend aan de hobby en professionaliteit van honderden anderen. Zaantv en Zaan sport waren een actuele verademing Helaas de goede wegsturen en of zwart maken jammer

 • Johanv

  Daar zal niemand van wakker liggen Er is al genoeg rotzooi op TV en radio.

 • Edwin

  Toch maar even een reactie van mij als plaatser van de Zaansport tweet.
  Want wat “Maaren” hierboven schrijft is niet helemaal eerlijk.

  Zijn naam is waarschijnlijk Maarten, een van de “maatjes” van D, de medewerker die onlangs voor de tweede keer in zijn leven is ontslagen bij de omroep. Daarom is hij misschien ook maar in 1 kant van het verhaal geïnteresseerd. Het zou hem sieren een open vizier te houden.

  In een brief aan het bestuur heb ik aangegeven dat ik stop met het programma Zaansport waarvoor ik verantwoordelijk ben. Door de ontstane situatie en het vertrek als gevolg van deze situatie van enige peilers onder het programma. Het doet pijn om een goed lopend programma te stoppen waar ik met veel plezier aan heb gewerkt.

  Daarnaast stop ik ook met het politiek programma waarvoor ik de afgelopen maanden inviel en mijn inzet voor evenementen en speciale programmering. Wel blijf ik verbonden aan Zaanse Zaken, het ondernemersprogramma op de radio.

  In de 15 jaar die ik me al met hart en ziel inzet voor de omroep heb ik nog nooit zoiets meegemaakt.
  Verder kan ik zeggen dat er nog nooit iemand is ontslagen omdat hij zich 24/7 inzette voor de omroep. Dan is er altijd meer aan de hand. Het is niet aan mij om dat naar buiten te brengen.

  Dat ik en mijn collega’s zijn uitgemaakt voor “homofoob” is een verschrikkelijk lage daad en dat pik ik van niemand. Helemaal ook omdat ik zeker weet dat het onzin is.
  Diverse mensen van nog diverser pluimage hebben het prima binnen de omroep. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.
  Wat een zwakte om de discriminatiekaart te trekken als je zelf zonder verdere argumenten staat.

  Edwin Kleiss.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *