Wat een vakmannen eerste klas! MBO studenten van het Regio College Sem Volkerink -aka de zingende loodgieter- pakte brons en Stan Baltus -die werd geboren met een gereedschapskist onder z’n armen- greep zilver tijdens de landelijke Skills Heroes. 

Zij streden twee dagen om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied.

Sem Volkerink

Sem komt uit Assendelft en hij mag zichzelf nu een jaar lang ’s lands op twee na beste Sanitaire- en verwarmingstechnicus in wording noemen! IW Noord-Holland is zijn mede-opleider. Eerder sprak Di-Lan Sun met deze nationale held. 

Hij vond het kampioenschap een geweldige belevenis:

‘Het was groots met allemaal vaktoppers die strijden om een podiumplaats. Het is me gelukt om de derde plaats te behalen. Wat een ontlading komt er vrij als je je naam door de speakers hoort. De eerste dag ging het wat minder door alle spanning. De tweede dag heb ik me goed herpakt en zo nog een derde plaats gepakt. Ik ben superblij dat het gelukt is en dat ik dit heb mogen meemaken. Hopelijk volgend jaar nog een keer en dan ga ik voor de eerste plek!’

Stan Baltus

Stan (17) is ook geen onbekende. Hij doet de opleiding Technicus Hout & Restauratie in Zaandam en werd eerder Uitblinker van 2023. Er is in het hele land slechts een persoon die beter dan hij zou zijn (al kunnen we ons daarbij niets voorstellen). 

Stan moest bij het bouwtimmeren een kapconstructie van een dak maken en dat leverde hem een zilveren medaille op:

‘De start ging niet helemaal lekker en na één uur ben ik opnieuw begonnen. Toen ging het onwijs goed. Ik ben heel erg blij met het resultaat en hoop deze techniek verder te mogen leren. Het is erg interessant en je maakt de mooiste kapconstructies.’

Door: Merel Kan, met informatie van Bas Sommeijer en Eelco Aartsen, Erica Krijgsman en Orkaan-archief. De foto’s zijn van Ingeborg van den Enden, Skills coördinator Horizon college. Op de bovenste foto zie je Stan op klompen op de 2e plek, op de andere foto’s pronkt Sem met z’n duimpje omhoog.