Zaans voor ’t hekje: oplichting, afpersing en graffiti spuiten

De opbrengst van komende week bij de rechtbanken in Haarlem en Alkmaar is veel groter dan de (matige) resultaten van vorige week: zittingen voor openlijk geweld, lasterlijke verspreiding via sociale media, afpersing, gewelddadige diefstal van een brommer, winkeldiefstal met geweld in Zaandam, en het spuiten van graffiti op een trein.

Meervoudige kamer Haarlem

Op donderdag 31 augustus is er een zitting voor verschillende aanklachten, waaronder openlijk geweld op 15 mei 2023, verspreiding van lasterlijke informatie via sociale media met betrekking tot seksuele handelingen op 18 januari 2023, afpersing en gewelddadige diefstal van een brommer op 9 oktober 2022, en bedreiging met de dood op 3 oktober 2022 in Assendelft, Zaandam, Krommenie en Wormerveer.

Op donderdag 31 augustus vindt er een zitting plaats voor een incident van winkeldiefstal met geweld bij een supermarkt (waaronder shampoo en tandpasta) op 13 juni 2023 in Zaandam.

Enkelvoudige kamer Haarlem

Op maandag 28 augustus wordt er een zitting gehouden voor een geval van mishandeling op 12 november 2021 in Oostzaan.

Op dinsdag 29 augustus wordt er een zitting gehouden voor een geval van mishandeling dat heeft plaatsgevonden op 21 februari 2023 in Wormerveer.

Op woensdag 30 augustus vindt er een zitting plaats voor het besturen van een auto onder invloed van cannabis, alcohol en cocaïne op 5 april 2023 in Wormerveer.

Op vrijdag 1 september wordt er een zitting gehouden voor het gezamenlijk spuiten van graffiti op een trein op 28 augustus 2022 in Zaandam.

Op vrijdag 1 september staan verschillende aanklachten op de zitting, waaronder huisvredebreuk en bedreiging op 15 juni 2023, vernieling van twee auto’s op 4 juni 2023, winkeldiefstallen en winkelverboden op 15 mei en 8 juni 2023, en vernieling van een auto op 20 maart 2023. Ook is er een zaak van winkeldiefstal van chips op 9 juni 2023 in Koog aan de Zaan.

Meervoudige kamer Alkmaar

Op maandag 28 augustus staat een pro forma zitting gepland. De aanklacht omvat oplichting van diverse bankrekeninghouders gedurende 7 september 2022 tot 15 december 2022, met het verkrijgen van inloggegevens en rekeningnummers via misleiding. Dit werd gevolgd door diefstal van verschillende geldbedragen, en er wordt tevens melding gemaakt van deelname aan een criminele organisatie in Assendelft.

Pro forma-zaken zijn strafzaken waarbij de verdachte vast zit en waarbij de zaak nog niet inhoudelijk behandeld kan worden omdat er bijvoorbeeld nog onderzoeken moeten worden afgerond of getuigen worden gehoord. De zaak is nodig om de verdachte vast te houden.

Politierechter Alkmaar

Op maandag 28 augustus vindt er een zitting plaats in verband met het bedreigen van twee personen met de dood op 12 september 2022 in Zaandam.

Op dinsdag 29 augustus volgt een zitting voor de overtreding van een centrumgebiedsverbod op 30 mei 2023 en verzet bij aanhouding, met een eerdere overtreding op 10 mei 2023 in Zaandam.

Op vrijdag 1 september vindt er een zitting plaats in verband met de mishandeling van een minderjarige op 12 oktober 2022 in Assendelft.


Tijden, details en de adressen van rechtbank zijn te vinden op de site van de Rechtbank Noord-Holland.

Door Nick Boeske. Foto (De Orkaan): rechtbank Haarlem

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *