Zaanse corona-besmettingen gaan maar niet omlaag…

In de afgelopen week bleef het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek stabiel, en dat wil eigenlijk zeggen: te hoog. Nog steeds zijn er ruim 200 mensen per 100.000 inwoners positief getest wat volgens het RIVM nog steeds ‘ernstig’ betekent.

Het aantal ziekenhuisopnames groeit niet meer en ook het aantal sterfgevallen is beperkt.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu zo’n 55 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen

De Zaanstreek zit in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 100 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer boven de 200 over de laatste weken, in de afgelopen week was het 209 in Zaanstad, 264 in Wormerland en 113 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is iets hoger dan vorige week.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 3 in de laatste week. Totaal kwamen 312 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 2. Totaal overleden er 193 Zaankanters aan corona, 137 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (153), in Wormerland waren 32 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

In februari was het aantal sterfgevallen hoog dankzij de Coronagolf in Torenerf.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *