Zaanse Dromen #51: Bengalen

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: Pakhuis Bengalen.

Wat? Waar? Wanneer?

Zo’n vijf jaar geleden doken de plannen op. Naast de Waakzaamheid in Koog a/d Zaan moest op de plek van het oude pakhuis Bengalen (Lagendijk 62-64) een nieuwe versie komen. Kantoorruimte en woningen. Nu wordt er wel meer niet gebouwd, maar bijzonder is dat dit hele wijkje keurig gereconstrueerd en gebouwd is (Waakzaamheid, pakhuis Asia, Kooger Hem van Somass) maar dat de plek van Bengalen een gapend gat is.

Het zou een ‘beleggingspand’ (speculatie) moeten worden, en het werd sinds 2020 twee keer doorverkocht. Het beheer is in handen van Honq Amsterdam dat zich dat zich vooral bezighoudt met het opkopen, opknappen en doorverkopen van appartementen in Amsterdam. Er wordt gesloopt maar niet gebouwd hoewel de buurt per mail te horen kreeg dat er zes ’turnkey appartementen’ in komen. Honq koopt (en verkoopt) ook Lagendijk 60. Oplevering voorjaar 2022 aldus de website.

Bengalen in 2005, foto: Wim de Jong (Gemeentearchief)

En wat nu?

Zo ziet het eruit. Geen appartementen, geen bedrijfsruimte, maar een soort van parkje dus. We hebben Honq al een paar weken geleden gemaild maar kregen geen antwoord.

Foto: De Orkaan

Wat kwam er niet?

Dit dus.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, foto 2023: De Orkaan, bronnen: gemeentearchief, eerder nieuws op de De Orkaan. Kaart: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *