Zaanse klimaatactiviste Joke Kaviaar van bed gelicht wegens ‘opruiing’

“Lieve mensen, ik ben er weer. Om 7 uur van mijn bed gelicht door op deur bonzende smerissen die eruit zagen alsof ze een maffiabaas kwamen arresteren. Om een uur 5 vrij, met gebiedsverbod van 3 mnd. voor deel DH rond A12 en foon in beslaggenomen om te proberen erin te komen.”

Het citaat (Twitter/Mastodon) is van de Zaanse klimaatactiviste Joke Kaviaar (Kuijt), die één van zes actievoerders van Extention Rebbelion is die donderdagochtend zijn gearresteerd door de politie. De aanleiding was haar oproep ‘BLOKKEER OP 28 JANUARI DE A12 IN DEN HAAG’ die ze online publiceerde.

Hier de oproep van Kaviaar op de website Konfrontatie. Hier haar Twitter-account (en Mastodon).

De zes klimaatactivisten zijn donderdag aangehouden omdat ze opgeroepen zouden hebben tot een strafbaar feit, namelijke het blokkeren van de A12 bij Den Haag op zaterdag 28 januari. Alle zes mogen drie maanden lang niet op de Utrechtse Baan (deel A12) komen. Ze werden alle zes in de loop van de dag weer vrijgelaten.

Op de arrestaties is kritiek gekomen, vooral omdat boeren eerder ongehinderd wel wegen konden blokkeren. Het demonstratierecht zou daarbij in het geding komen. De actie op de A12 werd overigens niet aangekondigd als een demonstratie.

Kaviaar (‘Queer anarchist writer poet singer activist and one of Your Local Pirates’) is onder meer actief voor dierenrechten en bij de anti Zwarte Piet acties (o.a. in 2018 in Zaanstad). In 2015 werd ze al eens aangehouden bij een anti-Pegida-demonstratie. In 2014 werd Krommeniese acitiviste tot vier maanden onvoorwaardelijk veroordeeld wegens ‘opruiing’. Ze had als protest tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid opgeroepen om de kantoren van de IND te bestormen en de archieven in brand te steken.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Robert Koopman

  Beste Orkaan. is het echt nodig om deze vrouw deze aandacht te geven?

 • Jaap Meeuwsen

  Wat een machtsvertoon weer zeg.
  Sterkte Joke !

 • Dirk Marinus Sr

  Een effectief optreden van de Heilige Hermandad de weg moet vrij blijven, denk maar eens aan ambulances…

  • P. Hoogkamer

   Schreef u dit ook toen de boeren de weg met zwaar materiaal blokkeerden?

   • Bart Prins

    Ja natuurlijk, maar dat die boeren niet gepakt zijn is nog geen reden dit óók maar oké te vinden.

    • Jaap Meeuwsen

     Dat heet nou met twee maten meten….

     • Bart Prins

      Er zijn ook boeren wél gepakt. Net als nu een paar klimaataktivisten.

      Overbodige discussie.

      Gewoon niet doen, de boel expres blokkeren.

    • Wat mij betreft zijn deze zaken onvergelijkbaar: De boeren worden in hun voortbestaan bedreigd. Hiertoe wordt o.a. een drogreden annex zelf verzonnen stikstofcrisis ingezet. Er wordt gedreigd met onteigening, forse inkrimping (halvering van de veestapel, weet U nog ?) De klimaatactivisten denken alleen maar dat de aarde in zijn voortbestaan bedreigd wordt. Best wel idealistisch en modern hoor !

     • Louis Dirksen

      Zonder enige partij te kiezen mag ik veronderstellen dat als de aarde in haar voortbestaan wordt bedreigd de boeren dan ook in hun voortbestaan worden bedreigd……

     • Joop Soze

      Kunt u de “zelf verzonnen stikstofcrisis” nader toelichten?
      Ik sta open voor argumenten maar vrees dat ik in uw geval uw mening liever negeer.

     • Jaap Meeuwsen

      Wel Bert, ben het niet eens met je dat de stikstofcrisis verzonnen is, wel wie er voor een groot deel verantwoordelijk voor zou zijn.
      Eerst maar eens de echt grote partijen stevig aanpakken en de ” handel” in stikstof verbieden.
      Schiphol koopt ook weer een boerenbedrijf op om op die manier weer wat vliegtuigen extra te kunnen laten vliegen.
      Nou, dat schiet qua uitstoot lekker op dan.
      Enz enz.
      Ik weet en snap niet alles hiervan maar dat er ergens in deze crisis iets goed fout zit weet ik wel.

 • jan warrring

  Loopt deze terrorist nog steeds los ?

 • Evert Hartog

  Oproep van Joke gedeeld op facebook. Helaas is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om te strijden voor rechtvaardig beleid. Was het maar anders…

  Ach! waren alle mensen wijs
  en wilden daarbij wel!
  De aard was haar een paradijs
  Nu is ze meest een hel…

 • Jan Mulder

  Zouden ze dit nou eens doen met die klimaatontkenners, pro-zwarte-Piet extremisten of viruswaanzin mensen dan zou de wereld een stuk mooier zijn. Toch frappant dat rechtsextremisten rustig hun plannen in vrede kunnen uitwerken maar iemand zoals Joke van haar bed wordt gelicht

 • Dré Prijs

  Ze is nu toch niet gearresteerd wegens opruiing? Dat was in 2015. Nu heeft ze slechts opgeroepen om in actie te komen. Is dat opruiing? Of begrijp ik de headline niet? 😉

 • R vd Weerdt

  “Pro-Zwarte Piet extremisten”? Dat is snel gegaan, van mainstream naar extremist. Misschien dat het meer zegt over de extremistische ideeen van de schrijver van dit citaat.
  Noemt of noemde Jan Mulder zichzelf ook extremist? Want nog maar kort geleden behoorde hij met dat standpunt niet echt tot de mainstream, zeg maar.. Vanuit zijn positie zijn de anderen allemaal extremistisch. “Ik ben niet gek, het zijn de anderen”.

  En ja, lekker aanpakken die malloten die elk kwaad bruikbaar achten ihkv het bereiken van “Het Grote Goed”. Dat nooit komt. Alleen dat kwaad is een constante.

 • Hoeveel joke.s zijn e nodig om het tij te keren ?
  Niet met een koning die staat te dansen op Bonaire, terwijl die eilanden- groep ernstig bedreigt wordt door zeespiegel stijging.
  Hoeveel Joke,s zijn er nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *