Zaanse Schans krijgt ‘DikeCard’

Gemeente Zaanstad en Stichting De Zaanse Schans kiezen toch voor een ‘Duinkaart-model’ voor de Zaanse Schans. Het nieuwe toegangsbewijs gaat DikeCard heten om vooral de internationale toeristen het idee te geven dat ze verplicht zijn te betalen. Toegang is € 14,50 voor volwassenen, kinderen betalen € 7,50.

Als proef komen de eerst toegangspoortjes aan de kant van Wormer, bestuurder Josette de Goede: “we willen niet meteen iedereen op stang en op kosten jagen dus beginnen we Wormenezen te belasten, die gemeente betaalt sowieso niks mee aan de Zaase Schans.”

Wethouder Hans Krieger (financiën) gaat vanmiddag om 16:00 als eerste door het poortje:

“De opbrengst van de retributieheffing over 2021 was € 376,25 en dat is echt te weinig om de gestegen kosten te dekken. De salariskosten van het nieuwe bestuur zijn alleen al een veelvoud daarvan. Het was of de parkeertarieven omhoog of een duinkaart. Ik vind dat we met deze DikeCard opnieuw laten zien hoe innovatief Zaanstad met haar financiën omgaat.”

Ondernemers zijn niet blij. “Geen hekken om de Zaanse” zegt een woordvoerder van de ondernemersvereniging. Krieger: “het is geen hek maar een poort, dat is heel wat anders.”

Foto’s van werkzaamheden: fietsers moeten voortaan afstappen om door een hekje te gaan. Boven wordt de dijk in gereedheid gebracht voor een toegangspoortje.

Deel dit artikel:

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *