Zaanstad groeit: +1.141 in 2017 (Wormerland en Oostzaan groeien ook)

Zaanstad behoort tot de 18 gemeenten in Nederland die in 2017 (eerste 11 maanden) met meer dan 1000 inwoners groeiden: met 1.141 om precies te zijn.

Per 1000 inwoners konden er 7,4 nieuwkomers genoteerd worden. In Wormerland waren dat er 13 en in Oostzaan 6. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Amsterdam groeide de bevolking met 13,7 inwoners per 1000. In bijna alle Noord-Hollandse gemeenten is overigens groei. De krimp zit vooral buiten de Randstad: Groningen, Drenthe, Oost-Brabant, Limburg en Zeeland.

Het CBS constateert relatief veel groei in “kleinere gemeenten rond de grote steden (…) Vooral het aantal jonge gezinnen dat wegtrekt uit de grote steden is in de afgelopen jaren gestegen.”

Natuurlijke aanwas (het verschil tussen geboortes en overlijden) was 2,1 per duizend in Zaanstad en 1,2 per duizend in Oostzaan. In Wormerland was dat -0,76 (daar gingen dus meer mensen dood dan dat er baby’s bijkwamen).

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Erik Esteie

  Als er 1141 mensen per jaar bijkomen dan hebben we ook het zelfde aantal nieuwe woningen nodig, mits iedereen alleen blijft wonen natuurlijk

  Verder meld het CBS dat vooral jonge gezinnen wegtrekken dan kom ik tot een ander cijfer wat betreft de noodzakelijkheid van nieuwe woningen(een gezin bestaat uit minimaal 3 personen)

  Dan hebben we grof gezegd nog maar 400 woningen per jaar nodig om de aanwas aan te kunnen :o)

  Dat lijkt me geen probleem, 400 nieuwe woningen per jaar in de streek moet makkelijk kunnen…

  • A. Harmens

   Volgens mij spreekt het CBS niet van jaarlijkse groei, maar alleen van groei over het jaar 2017, hoewel de Zaanse bevolking de komende jaren waarschijnlijk wel zal blijven toenemen. Een jaar of acht geleden werd er in deze contreien nog rekening gehouden met krimp. Het kan verkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *