Zaanstad is in Noord-Holland de gemeente met bijna de meeste jongeren die jeugdzorg kregen. Het ging in de eerste zes maanden van 2023 om 11,4 procent van de jongeren tot 23 jaar. Alleen Den Helder (12,2 procent) scoort hoger.

In heel Nederland hebben 21 van de 342 gemeenten een nog hoger percentage jongeren met jeugdzorg. In Tiel, Terneuzen en Krimpen aan den IJssel gaat het om percentages van 13,5 of nog hoger.

In Wormerland en Oostzaan gaat het om 5,5 procent van de jongeren. Het Nederlands gemiddelde ligt op 8,8 procent.

Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS:

“In de eerste zes maanden van 2023 kregen 394 duizend jongeren jeugdzorg. Dat zijn er 2 duizend meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Niet eerder telde Nederland zoveel jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg. De stijging komt doordat er meer jongeren jeugdhulp krijgen.”

Volgens he CBS kunnen er verschillende oorzaken voor de verschillen tussen gemeenten zijn:

“Gemeenten kunnen eigen keuzes maken in de manier waarop ze jeugdzorg organiseren. Dat kan leiden tot verschillen tussen gemeenten in de hoeveelheid en het soort jeugdzorg dat beschikbaar is. Daarnaast kunnen ook sociaaleconomische verschillen tussen regio’s een rol spelen, zoals de hoogte van het inkomen, het aantal eenoudergezinnen en hoeveel zorg er wordt gebruikt.”

Bij 0,20 procent van de jongeren in Zaanstad tussen de 12 en 22 is sprake van jeugdreclassering.

Door Piet Bakker. Bron: CBS.