Halverwege 2020 wordt de JA/JA-sticker in Zaanstad ingevoerd. Wie nog steeds folders wil moet zo’n sticker op de brievenbus hebben.

In brievenbussen zonder sticker worden alleen huis-aan-huisbladen bezorgd. Wie ook die niet wil, moet een NEE/NEE-sticker op de bus plakken.

De plannen dateren al van 2017 toen een raadsmeerderheid voorstander van zo’n sticker was. Eerder had Amsterdam dit idee omarmd.

Amsterdam heeft de JA/JA-sticker al ingevoerd. De rechtszaak die reclame- en folderbranche tegen de sticker had aangespannen, werd door de gemeente gewonnen. Zaanstad heeft de uitspraak afgewacht. In andere gemeenten (Utrecht, Haarlem, Rotterdam en Den Haag) wordt de sticker per 1 januari 2020 ingevoerd.

Zaanstad gaat eerst de Afvalstoffenverordening aanpassen in het eerste kwartaal van 2020. Ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden aangepast. Vanaf het moment van vaststellen van de verordening is er een overgangsperiode van 3 tot 6 maanden voordat het verbod van kracht wordt. Pas daarna zijn de stickers beschikbaar.

Wethouder Circulaire economie, Wessel Breunesse zegt in het persbericht van Zaanstad:

“In ons restafval zit veel papier en dat wordt verbrand. Dit verbranden is niet duurzaam en daarnaast erg kostbaar. De invoering van de ja-ja sticker kan een enorme afname van papierafval opleveren. Als 50% van de Zaanse inwoners een ja-ja sticker op de voordeur plakt, is de verwachting dat dit jaarlijks 500 ton aan papier scheelt. Met de invoering van de ja-ja sticker dragen we bij aan een duurzamer Zaanstad.”

Ook Wormerland wil de JA/JA-sticker invoeren. Wethouder Harold Halewijn meldt dat de planning van de invoering binnen 2 maanden bekend wordt gemaakt.

Lees hier ons dossier over de JA/JA-, JA/NEE- en NEE/NEE stickers.