Geen folders in de bus, Ja/Ja-sticker per 1 januari

Op 1 januari 2022 wordt in Zaanstad de Ja/Ja-sticker ingevoerd. Dat betekent dat er alleen reclamefolders bezorgd mogen worden bij adressen waar die sticker op de brievenbus zit.

Wie geen sticker heeft of een Ja/Nee sticker krijgt alleen huis-aan-huisbladen.

De gemeente is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen. De verspreiders van folders zijn al geïnformeerd in verband met de afgesproken ‘wen-periode’ van 3 maanden. Op 1 januari 2022 loopt die overgangsperiode af.

In december worden alle inwoners op de hoogte gesteld door Zaanstad. Dan wordt ook gecommuniceerd hoe ze aan die sticker komen bijvoorbeeld.

Eigenlijk zou de sticker al veel eerder worden ingevoerd, de laatste belofte was voor de zomer van dit jaar, maar “in verband met capaciteitsproblemen heeft de invoering helaas wat langer geduurd” aldus de woordvoerder van wethouder Baerveldt.

Met ‘langer geduurd’ wordt drie jaar (en vier keer uitstel) bedoeld. Eind 2017 werd de motie aangenomen waarmee het college werd opgedragen de sticker in te voeren, op 1 januari 2019 zou dat het geval zijn. In mei van dat jaar bleek dat de invoering werd uitgesteld. In september van 2019 kwam er toch groen licht (maar geen sticker). Vervolgens zou de sticker medio 2020 beschikbaar komen. Dat werd uitgesteld tot ‘voor de zomer‘ van 2021. En dat werd weer uitgesteld tot nader order.

Met een JA/JA-sticker krijg je dus alles, met een NEE/NEE-sticker krijg je niks en met een JA/NEE sticker alleen huis-aan-huisbladen (maar dan kan je net zo goed geen sticker plakken, dat komt op hetzelfde neer). Er is geen sticker voor mensen die alleen reclamefolders maar geen huis-aan-huisbladen willen.

De folderbranche is zich aan het voorbereiden op de nieuwe situatie, bijvoorbeeld door folders online aan te bieden (foto onder, Peperstraat, Zaandam). Insteken van folders in huis-aan-huisbladen is ook niet toegestaan. Zaanstad heeft aangekondigd te gaan handhaven op naleving van de regels en boetes uit te gaan delen bij overtreding.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Erik Schouten

    Ja-ja eindelijk komt het ervan, het gebed krijgt een eind

  • Marco Kerkhoven

    Bespottelijk. Moet ik opeens een foeilelijke grote sticker op mijn brievenbus plakken. In Amsterdam hebben ze een mooi klein rond stickertje…..
    Maar om die reden naar Amsterdam te verhuizen is ook een beetje overdreven😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *