Zaanstad wil graag een Ja/Ja-sticker. Alleen als je die sticker op je brievenbus hebt, krijg je nog reclamefolders. Amsterdam voerde dit systeem in 2018 in.

De rechter moet in een rechtszaak over de Amsterdamse invoering nog vaststellen of dat rechtmatig was. Als dat zo is, gaat Zaanstad zo snel mogelijk de nieuwe sticker invoeren.

Amsterdam werd voor de rechter gesleept door folderverspreider Maildb die de gemeente echter in het gelijk stelde. Maildb ging in beroep. Dat beroep bij het hooggerechtshof is inmiddels behandeld, op 11 juni doet de rechter uitspraak.

Zaanstad wil dat beroep afwachten omdat de gemeente anders “juridische en operationele risico’s” loopt. De invoering van het systeem werd afgedwongen via een motie die in november 2017 werd aangenomen.

B&W staan achter invoering “om de afvalstroom van papier en daarmee ongevraagd reclamedrukwerk substantieel te verminderen.” De Ja/Ja-sticker wordt gratis beschikbaar gesteld.

Huis-aan-huisbladen

Wie geen sticker heeft krijgt alleen huis-aan-huisbladen. Wie dat ook niet wil moet een Nee/Nee-sticker op z’n brievenbus plakken (of je die gratis kan krijgen van de gemeente weten we nog niet, we hebben het gevraagd).

In Amsterdam begon het nieuwe huis-aan-huisblad City als reactie op de beslissing van de gemeente. Het blad bestaat uit pagina-vullende advertenties van de voormalige folderaars en een deel redactionele inhoud. Voor de redactie is Trusted Media verantwoordelijk, het bedrijf van oud-Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en zijn toenmalige adjunct Jan-Kees Emmer (Krommenie). Het bedrijf wil het concept ook in andere gemeenten invoeren.

Voor toezicht en handhaving op het niet verspreiden van folders en flyers is jaarlijks € 50.000 nodig.

Zaanstreek op Zondag (mediapartner van Zaanstad) verspreidt overigens nog steeds ongevraagd drukwerk door folders van Deen Supermarkt in de krant te vouwen en zo de Ja/Nee-sticker te omzeilen. Zowel Deen als uitgever Rodi hebben beloofd hiermee te stoppen, maar desondanks blijven de folders in de brievenbus vallen.