Zaanstad overweegt afschaffen witte mannelijke kerstman 🐸

Tijdens de kerstperiode zijn er veel tradities die we graag in stand houden, zoals het versieren van kerstbomen en het kopen van cadeautjes. Als het aan Zaanstad ligt, is er echter één traditie die we moeten heroverwegen: de rol van de witte mannelijke kerstman.

Momenteel worden er in Zaanstad in de achterkamertjes van het gemeentehuis aan de lopende band tradities veranderd. In november werd de motie ‘Sinterklaas en Pieten’ aangenomen, waarin werd benadrukt dat de gemeente een inclusief Sinterklaasfeest wil voor alle kinderen en daarom geen (financiële) steun zal geven aan traditionele Zwarte Pieten.

Door enkele partijen wordt een ‘motie vreemd’ voorbereid die in lijn is met de aangenomen motie over Zwarte Piet. Dit vanwege het gebrek aan inclusiviteit binnen het kerstfeest. De gemeenteraad wil een vrouwelijke of non-binaire kerst(m/v/x), bij voorkeur van kleur. De indienende partijen van die motie (ROSA, PvdA, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, D66) staan vanaf 11.00 uur op de Gedempte Gracht in Zaandam om de meningen te peilen van de Zaankanter.

Als de motie wordt aangenomen zal de gemeente geen financiële activiteiten steunen waarbij een witte mannelijke kerstman wordt gebruikt. De gemeenteraad wil in de motie ook opnemen dat het afbeelden van de witte mannelijke kerstman verboden moet worden. Dit betekent dat bijvoorbeeld winkeliers geen afbeeldingen van de witte mannelijke kerstman mogen tonen.

Deel dit artikel:

13 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *