Zaanstad wil PTT-gebouw kopen voor Museum Holland

Zaanstad heeft een intentieovereenkomst met wooncorporatie Ymere afgesloten voor de ‘mogelijke aankoop’ van het KPN gebouw aan Krimp 3 te Zaandam.

De gemeente heeft interesse in de locatie omdat ze daar het nieuwe Museum Holland wil vestigen.

De optie houdt in dat Ymere tijdens de onderhandelingen met Zaanstad het pand niet op de markt brengt of aan andere aanbiedt. Voor het eind van het jaar moet het pand verkocht zijn.

“Er is geen gebouw gekocht” zei cultuurwethouder Munnikendam op 24 mei. Dat klopte dus, maar er was wel onderzocht of er een ‘strategische aankoop’ mogelijk was. Wat met ‘strategisch’ werd bedoeld is onbekend.

Dat Museum Holland komt en waar het moet komen is overigens officieel nog steeds niet bekend. Zaanstad ontkende eerder dat er al een keuze voor een locatie gemaakt was alhoewel alle tekenen op het PTT-gebouw wezen.

Deze maand nog wordt het ‘haalbaarheidsonderzoekmuseum centrum Zaandam’ opgeleverd en na het zomerreces (september) komt dat in de raad. Een alternatief plan voor woningbouw op deze locatie wordt ook opgesteld en doorgerekend. Over woningbouw staat overigens niets in het contract, daar wordt alleen het museum genoemd.

Ook alle onderzoeken rond de locatie, invulling en financiering zijn nog niet openbaar gemaakt hoewel enkele van deze onderzoeken al eind 2018 klaar zouden zijn. Eén ding is zeker: de Monet-blockbuster is van de baan dus daar wordt het pand niet voor gekocht.

Omdat het college niet op een meerderheid kan rekenen in de raad is afgesproken dat er geen politiek gevoelige zaken worden besloten. Dit is zeker een politiek uiterst gevoelig (en financieel omvangrijk) besluit.

Hier ons Museum Holland dossier. Onder een afbeelding uit een presentatie van Zaans Museum-directeur Jan Hovers waarin gepleit werd voor een nieuw Zaans Museum op deze plek. Het ‘oude’ Zaans Museum zou dan entreegebouw van de Zaanse Schans worden.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Paul Kramer

  Wat is nou niet begrijp is waarom de plaats van het CultuurCluster niet voorgesteld wordt om het nieuwe museum te bouwen.
  Het Museum Holland trekt met veel meer gemak de hoeveelheid mensen die afgesproken is met NS-poort en ik denk dat architectenbureau MVRDV goed in staat is om het concept van het Cultuurcluster op een vrije manier in te zetten voor het nieuwe museum… …en daar bovenop nog met gemak een groene stad bouwt om een en ander financieel haalbaar te krijgen.
  Mocht het nu onverhoopt tóch het voormalige PTT-gebouw worden, bied ik mijzelf aan om er een modern, spraakmakend, Zaans/Hollands ontwerp voor te maken.

 • Floris van Noorden

  Paul. Wat een goed idee.

 • Hans Postel

  Dat PTT-gebouw moet je inderdaad flink aankleden aan de buitenkant. Maar misschien is slopen een betere optie? De plek van het ‘voormalige’ Cultuurcluster lijkt me ook geen slecht plan.

 • Anneke Steemers

  Het idee om het nieuwe museum op de plek naast het station te bouwen biedt de toerist natuurlijk wel een flink voordeel maar…..de winkeliers willen natuurlijk graag dat het volk eerst langs hun winkels komt voordat ze naar het museum gaan. Dat is volgens mij de meest logische verklaring, economisch gezien althans, om het museum op het Krimp te bouwen. Of ik het daar zelf mee eens ben is een ander verhaal. Het feit dat het Zaans Museum denkt dat zij hetzelfde aantal/meer bezoekers zal gaan trekken buiten het gebied van de Zaanse Schans als dat zij nu doen lijkt mij wishful thinking…..

 • Waarom niet het oude belastingkantoor gebruiken voor een mooi museum. Staat vlakbij het station en heeft een mooie en afwijkende architectuur tegenover al die huizen en hotels die er nu gebouwd worden in Zaanse stijl. Is dus opvallend en duidelijk herkenbaar.
  Maar helaas zal het wel weer overgedragen zijn aan een projectontwikkelaar, die hier huizen gaat bouwen. Gemiste kans voor Zaandam.
  Maar misschien nog te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *