De stad waar Zaans D66-wethouder Dick Emmer zopas is aangetreden als gemeentesecretaris, heeft onverwacht een mokerslag uitgedeeld aan ZNSTD.

Maandag werd –zonder enige waarschuwing- de nieuwe huisstijl en het logo van de televisiestad gepresenteerd.

Gisteravond werd aan Stadhuisplein 100 in allerijl een vergadering belegd over de nieuwe ontwikkeling.

Hliversum lijkt – zonder handschoenen- de aanval te hebben geopend op ZNSTD:

Hoewel de woordvoerder van wethouder Dennis Straat – die ZNSTD professioneel op de kaart poogt te zetten – in eerste instantie meldt dat deze ‘vooralsnog teveel uit het lood is geslagen’ om te reageren, ontvingen wij net alsnog mail:

‘Het logo ‘ZNSTD’ en de klinkerloze look en feel is een rijke erfenis van burgemeester Faber, die er een ton voor over had. Het werkte, want tot maandag waren wij aanmerkelijk meer infantiel dan steden als Harlingen (heeft wad), Veendam (er is meer in Groningen), Vlagtwedde (de op één na mooiste gemeente), HarDEnberg, AlKmaAr prAchtStad (iets met kaas? Red.), en Emmen (M&. Maak het mee!). Zij konden niet aan ons tippen. Maar heel ‘toevallig’ komt Hliversum met een overtreffende trap op het moment dat Dick Emmer daar arriveert. We krijgen de onderste steen boven...’

Directeur Citymarketing Zaanstreek Lex Kruijver, wil – niet op camera – kort reageren op de ‘minne streek’ van Hliversum:

‘Ik denk dat ze die fout er expres in hebben gezet! Puur voor het effect! Vergeef me, maar ik krijg het niet uit mijn strot…’

Als hij het toch probeert, klinkt het alsof hij een fles rum achterover heeft geslagen:

‘Hllllivurssum’

Om eerlijk te zijn – en dan zijn we even eerlijk – hebben wij het vermoeden dat er inderdaad enige frustratie op de bodem van een fles ligt.

Ter vergelijk en controle vragen we of de stadsverkoper ook ‘ZNSTD’ uit wil spreken. Maar… dat komt er vloeiend uit. Het klinkt zoals het hoort te klinken: als een oude Zaanse snoepert die vergeten is zijn gebit in te doen.