Gister, en vorige week zondag ook al, moesten Zaankanters het zonder het Zondagochtendblad doen. De zondagskrant van het Telegraaf-concern verscheen namelijk eind april voor de laatste keer.

Bij de Telegraaf Media Groep (TMG) moeten grote bezuinigingen worden doorgevoerd. De zondagskranten waren één van de slachtoffers, maar niet de enige.

zondagochtendbladHet laatste exemplaar van het Zondagochtendblad is overigens nog wel online te lezen.

Nu is er alleen nog Zaanstreek op Zondag van uitgever Rodi.

Deze uitgevers hebben ook een door-de-weekse huis-aan-huiskrant, de Zaankanter (TMG) en het Zaans Stadsblad (Rodi).

De Zaankanter is ook veranderd. Toen de redactie van Dichtbij.nl, de lokale website van het Telegraaf-concern, werd samengevoegd met die van de huis-aan-huisbladen, kreeg de krant de ondertitel “www.dichtbij.nl”. Er kwamen Dichtbij-berichten in de krant terwijl er berichten uit het huis-aan-huisblad (en uit zuster-titel De Krommenieër) op Dichtbij.nl werden geplaatst.

Maar Nieuwsblad De Zaankanter heeft nog een tweede ondertitel: “De Echo van Zaandam” en dat is niet omdat de krant alleen maar berichten van anderen doorgeeft, maar omdat er samengewerkt wordt met De Echo, de Amsterdamse huis-aan-huiskrant van TMG, en met alle andere 70 huis-aan-huistitels. Samenwerken betekent immers bezuinigingen.

 

de zaankanter

De laatste grote – en grotendeels onzichtbare – verandering is de samenwerking tussen Dagblad Zaanstreek (en de andere edities van het Noordhollands Dagblad) en De Telegraaf. De bedoeling is dat veel van wat niet regionaal is, bij De Telegraaf vandaan gaat komen. Daarmee is de krant al begonnen, alhoewel het niet erg zichtbaar is.

Ook dit is een bezuinging. TMG heeft het contract met Wegener die eerst de niet-regionale berichten leverde, opgezegd en daarvoor in de plaats de eigen inhoud in de krant gestopt. Dagblad Zaanstreek krijgt landelijke en internationaal nieuws van De Telegraaf.

Berichten worden ‘ont-Telegraafd’ voordat ze in Dagblad Zaanstreek terecht komen. De kop “Ik heb liever een journaliste met grote borsten” uit De Telegraaf (boven) krijgt in Dagblad Zaanstreek (onder) de kop “Journalistes pakken seksistische politici terug”. De naam van Telegraaf-journaliste Eveline Bijlsma is verdwenen, de “grote borsten”-foto is weg.

borsten

Het bericht over de Duitse tolplannen heet in De Telegraaf “Europese Strohalm in Strijd Duitse Tol” en in Dagblad Zaanstreek “ANWB geeft vol gas tegen Duits tolplan.” De namen van Telegraaf-verslaggevers Inge Lengton en Gijsbert Vermaat zijn vervangen door het neutrale “van onze verslaggever”.

anwb

Ook onderstaand bericht is identiek, links Dagblad Zaanstreek, rechts De Telegraaf.

zonneauto