Port of Amsterdam biedt excuses aan voor overlast 

De afgelopen week schreven we over de geluidsoverlast van een schip in de Alaskahaven. Bewoners uit Westzaan en Zaandam hadden er dagen- en nachtenlang last van. Gemeente Zaanstad nam klachten over de aanwezige brom niet in behandeling: zij verwezen door naar de Omgevingsdienst.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakte op 21 oktober bekend dat ze veel meldingen over geluidsoverlast in Zaanstad kregen. Het geluid was afkomstig van een schip in het Westelijk Havengebied.

Klagen leek geen effect te hebben. De omgevingsdienst en de Port of Amsterdam schoven de verantwoordelijkheid heen en weer en klachtencoördinator, Fendi Haidar kon weinig doen: “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.” De brom stopte pas na het vertrek van het schip.

Vandaag ontvingen de klagers een mail van Port of Amsterdam. Daarin maken zij ‘welgemeende excuses’ voor de overlast ‘die u ervaart’. Het schip dat de bromtoon (afkomstig van een generator) bracht lag afgemeerd bij TMA Logistics. Port of Amsterdam zal de komende tijd geluidsmetingen gaan doen ‘zodat we beter zicht krijgen op de overlastgevende bron en op basis daarvan mogelijk ook een oplossingsrichting kunnen vinden.’

Walstroom zou uitkomst kunnen bieden, maar dat zit er voorlopig niet in:

‘Er is onvoldoende elektriciteit daarvoor in de regio dus bezoekende schepen zijn afhankelijk van de generator.’

Een lezer stuurde ons deze nachtelijke brom:

Overlast van schepen in de haven is niet nieuw. Eind september was dit ook het geval. Toen ging het om een stationair draaiende motor met een toon die niet te tackelen valt. De oorzaak lijkt in veel gevallen een aggregaat te zijn waarmee op het schip stroom wordt opgewekt.

Lees ook:

Door: Merel Kan, de foto is van Jeroen Gigengack

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap Veldman

  wat een gezeik om niets. ga slapen. borrel erin en mond dicht.

 • Hans Lalk

  De omgevingsdienst vermeldt niet dat er geluidregels gelden. De OD moet zich dus gaan verdiepen in het PIP, het Provinciaal Inpassings Plan. Daarin staat ondermeer een geluidscontour over Zuid Westzaan en Nauerna van 55 dBa. Ik heb ‘s nachts gemeten, tussen 65 dB en 98 dB. En om 4.30 uur in de nacht naar het Noordzeekanaal gegaan moet horen dat het geratel kwam uit de richting van de Amerikahaven. Sowieso is sinds drie jaar het geluid uit Westpoort sterk toegenomen. Ik ben van plan om hierover te gaan overleggen met de leiding van Haven Amsterdam, zoals ik in het verleden ook regelmatig deed. En met succes!

  • Mark Meteor

   Boven de 85dBA gehoorbescherming verplicht…
   Vraag me af met welk instrument deze waarden gemeten zijn.
   Maar eerst de bron aanpakken.

  • Vincent Lindeboom

   Ha Hans, ik ervaar ook veel overlast afgelopen maanden. Landsmeerderdijk Amsterdam noord. Het cruiseschip dat naast de Coen Tunnel ligt heeft geen walstroom en draait 24/7 en verbrand hierbij meer dan 400 liter diesel per uur. Wij staan op het punt te verhuizen omdat het onhoudbaar is zo. Gemeente wijst naar Port of Amsterdam en die zegt binnen 4 weken te zullen reageren.. 😳 Ben jij nog bezig met de zaak? Ik verneem graag of jij weet hoe er hoger aan de boom kan worden aangeklopt ergens.

 • D. de Jong

  Als we het dan toch over geluidsoverlast hebben.
  Zijn er meer mensen die in de Vijfhoek rond de Meidoornstraat ook 24/7 een piepend geluid horen?
  Het is het beste te omschrijven als een auto waarvan de v-snaar piept, maar dan een straat verder weg.

  Ik (en meerdere) horen het geluid al maanden lang. Nooit geweten bij wie je zoiets kon melden, dus zal het eens doorgeven aan de omgevingsdienst.

 • Chiel Jansen

  Ja, doorverwijzen gaat ze goed af.
  Misschien kan de Firma Zaanstad eens achter zijn inwoners gaan staan en als collectief dit soort partijen aanspreken op hun daden en plichten.

 • A. Kohlberg

  Tja, ik hoop dat ze de metingen dan gaan doen op het moment dat er daadwerkelijk overlast is….

  Als oplossing voor de walstroom zou ik eens contact opnemen met Equans/Engie. Zij hebben Powerboosters voor bedrijven. Dit zijn feitelijk grote accu’s (tot meer dan 2MW) die overdag middels PV panelen/generatoren opgeladen kunnen worden zodat er ’s nachts stille stroom beschikbaar is.
  Overigens is ’s nachts de congestie op het netwerk vaak niet het probleem. Ook overleg met energiebedrijven kan hier helpen. Vaak is er namelijk tussen 21:00 en 6:00uur wel stroom beschikbaar omdat de meeste grote afnemers dan geen stroom verbruiken en overdag juist wel. Dan kan er ’s nachts dus wel stroom betrokken worden uit het net.
  Bovenstaand ook al gemeld bij Port of AMsterdam maar geen reactie terug….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *