Gistermiddag kwamen de 500 exemplaren van het boek “Van Hoogere Burgerschool tot Zaanlands Lyceum; 150 jaar geschiedenis” op het jarige Zaanlands Lyceum.

Zaterdag viert de school haar 150 jarig bestaan, met een reünie en een feest, en het jubileumboek.

Aan het boek hebben 28 docenten, oud-docenten, leerlingen en oud-leerlingen bijdragen geleverd.

Docent geschiedenis Jeroen Paap boekstaaft de eerste helft van de geschiedenis, de 19e eeuw en het begin van de 20ste. Stichtingsperikelen (wie moet de school betalen, waar moet die komen?), moet het een 3- 4- of 5-jarige HBS zijn, de toelating van meisjes (pas in 1876/1877 komen de eerste meisjes) zijn mijlpalen in deze geschiedenis.

De zwarte periode van de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven door Bettina Drion. Een deel van het gebouw wordt gevorderd, de school krijgt een andere naam, lessen kunnen niet doorgaan of moeten elders gegeven worden, leerlingen gaan met honger naar school. Het ijzingwekkend dieptepunt is het verdwijnen van de joodse leerlingen en docenten.

In het laatste deel van het boek komen de ooggetuigen aan het woord. Martin Rep neemt ons mee vanaf het toelatingsexamen eind jaren vijfig t/m “de grootste strafmiddag in de geschiedenis van het Zaanlands”, ex-leerlingen, docenten en voormalig docenten delen hun herinneringen: schoolreizen, toneel, de schoolkrant, de soos, computers, de Speeldoos, roken, brugpiepers, ijsvrij, conciërges…

Het boek wordt alleen via de site van de reünie verkocht. Daar is het ook nog mogelijk om in te schrijven.

van-hoogere-burgerschool