Voor het project Heldin/Stelling is er vooral gesloopt. Nu nog wachten op de bouw..

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Heldin/Stelling complex – de sloop is zo goed als afgerond

Wat? Waar? Wanneer

Op de plek waar voorheen het oude belastingkantoor stond, achter het station van Zaandam, wordt het project Heldin-Stelling ontwikkeld. Op de kruising van de Houtveldweg en de Cypressehout zal een hoogbouwcomplex met 449 woningen worden gebouwd, dat 70 meter hoog zal zijn. In totaal zullen er 161 ‘betaalbare huurwoningen’ zijn, waarvan 24 als sociale huurwoningen. Volgens Zaanstad is dat samen 36 procent sociale en middeldure huur. Het complex krijgt 416 parkeerplaatsen. Het fietspad – de haarspeld in de volksmond – buigt nu af bij de ruïne van het belastingkantoor maar moet – als het klaar is – erlangs gaan lopen.

Het project dat dateert uit 2016 bevat sociale huurwoningen tot € 752 en middeldure huurwoningen tot € 920 (prijspeil 2021). De vrije-sector huurappartementen zijn vanaf 70 m2. De commerciële voorzieningen komen in de plint van het gebouw en het project is volledig gasloos.

Voormalig wethouder Songül Mutluer zei eerder over het project:

‘Voor Zaanstad is betaalbaarheid van woningen belangrijk. Daarom ben ik blij dat we ondanks eerdere afspraken toch konden sturen in het aanbod. Met deze 449 appartementen in diverse prijzen en oppervlakten valt er straks voor elk segment wat te kiezen. Zeker in aanvulling op wijken ernaast, zoals de Zaanse Helden en het Noordschebos. Hier komen nog meer nieuwe sociale huurwoningen. Deze woningen leveren een belangrijke bijdrage aan onze strijd tegen de woningnood, maar ook aan het opwaarderen van de openbare ruimte, het afronden van de fietsverbinding de Slinger, duurzaamheid, de parkeerbehoefte en voorzieningen voor de hele buurt.”

Huidige status project

Vanaf 2016 lopen er al gesprekken tussen grondeigenaren gemeente Zaanstad en Woonfront om het complex te realiseren. Het oorspronkelijke plan was om de woontoren De Heldin aan de Houtveldweg te bouwen met een hoogte van 57 meter en 17 woonlagen. Nu is dit bijgesteld naar 70 meter met 22 bouwlagen aan de noordoostkant van het plangebied. Op 21 april 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan goedgekeurd. Vlak voor de kerst is ook de omgevingsvergunning verleend. De sloop van het voormalig Belastingkantoor is in oktober 2022 gestart en is nu zo goed als afgerond.

Verwachting

De geplande start van de bouw in 2021 is niet gehaald. De verwachting is dat de bouw van de Heldin/Stelling nog dit jaar zal beginnen, maar gezien de geschiedenis van de ontwikkelaar met deadlines, kan het project mogelijk (opnieuw) vertraging oplopen. Er is nog geen informatie beschikbaar over wanneer je je kunt inschrijven om in aanmerking te komen voor een woning.

Hierboven de nieuwste plaatjes van de architect.