Anneke van Dok: Aan de Slag…

Nu de agenda’s weer leeg zijn en we worden weggehouden van gezelligheid en openbaar vermaak, moeten we met eigen fantasie en creativiteit inhoud geven aan de feestdagen.

De dagen die eraan voorafgaan kunnen goed worden besteed aan wat echt waardevol is: zoals het actievoeren voor het behoud van kunstwerk dat verpulverd dreigt te worden door de sloop van De Slag.

Door Anneke van Dok

Ik ken het werk niet, maar de naam van de kunstenaars – Leo en Hannie Poelmeijer – zegt mij meer dan genoeg. Aanstaande raadsvergadering zal het pleidooi van Norman Vervat van Heemschut het lot van hun artistieke creatie bepalen. Herplaatsing zal misschien in technisch opzicht een probleem vormen, maar het vinden van een nieuwe locatie niet! Er zijn genoeg plekken in Zaanstad die een flinke dosis Poelmeijer goed kunnen gebruiken.

Een speurtocht vanaf De Koog tot de Burcht levert vast en zeker veel ideeën op. Het zou de gevels van suffe panden kunnen sieren, of de saaie binnenkant van scholengemeenschap, maar als Zaanse burgers zelf suggesties gaan doen, komen er vast veel betere locaties naar boven.

Eigenlijk zou er geen discussie mogen zijn over het behoud kunst die ooit met gemeenschapsgeld is aangekocht, nadat een speciale adviescommissie er een positief oordeel over had uitgesproken. Wanneer de opdrachtgever de schepping van een kunstenaar in bezit heeft genomen, dient hij zich er als een vader of moeder over te ontfermen. Het is geen muurtje, dat je kan slopen omdat het in de weg staat. Toch is het te vaak gebeurd in situaties, zoals die zich nu voordoet bij De Slag.

Maar ook met de vroegere BKR-regeling aangekochte schilderijen, die verweesd in de kelders van gemeentehuizen staan, werd nonchalant omgesprongen. In het gunstigste geval vond er een veiling plaats, waardoor de kunst bereikbaar werd voor de burgers van een gemeente. In het ongunstigste is hun lot onbekend. Het werk van Hannie en Leo Poelmeester mag niet verloren gaan en moet een zichtbare plaats in de stad krijgen. Aan de slag!  Ik ben benieuwd waar dat zal zijn.

Foto: fragment van het kunstwerk in De Slag

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Coby Voorn

    De aangekochte BKR kunst van mijn partner kon een paar maanden geleden teruggekocht worden van iemand die het op de Burcht bij de vuilnis had meegenomen. Zorgvuldigheid van hoe de gemeente met haar kunst en kunstenaars omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *