Red het wandreliëf van De Slag!

Er zijn van die ‘o ja’-kunstwerken, die je nooit zijn opgevallen totdat iemand je erop wijst. Het wandreliëf in De Slag is er zo één.

Het zwembad wordt gesloopt, en daarmee zou ook het kunstwerk vernietigd worden. Donderdag 23 spreekt Norman Vervat van de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut in bij de raad van Zaanstad om voor behoud van het kunstwerk te pleiten.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Vervat:

“In het Zaanse zwembad De Slag zit sinds de opening een zeer uitzonderlijk kunstwerk van de Zaanse kunstenaars Leo en Hannie Poelmeijer. Het is een gebouwgebonden kunstwerk met een grote zeggingskracht.

Het werk heeft als hoogtepunt in het oeuvre van deze kunstenaars een duidelijke kunsthistorische betekenis voor Zaanstad. Ook is er een grote zeldzaamheidswaarde.

Andere monumentale werken van deze kunstenaars zijn reeds verloren gegaan. Er is volgens ons alle reden om dit erfgoed bij de voorgenomen duurzame sloop van De Slag voor de toekomst veilig te stellen.”

Die ‘andere’ werken betreffen onder meer soortgelijke wandversieringen bij de Watering in Wormerveer.

Nieuwe bestemming

Volgens Heemschut zou het kunst werk ergens anders een nieuwe bestemming moeten krijgen: “Het is van belang om nu al te onderzoeken welke (toekomstige) Zaanse bouwprojecten in aanmerking kunnen komen voor de herbestemming van het werk.” (De woningbouw die op deze plek moet komen denken wij bij De Orkaan.)

Graficus Jan Schoen, ooit collega van de in 2018 overleden Leo Poelmeijer:

“Het is natuurlijk wel een iconisch werk. Voor veel Zaanse zwemmers, kinderen die daar hun zwemdiploma’s hebben gehaald en de waterpolo-successen van Nereus en later Zaan, was dat het vaste decor. Als je iets wilt bewaren wat aan De Slag herinnert, dan is het wandreliëf daar uitermate geschikt voor.”

Herbestemming van kunst kennen we in Zaanstad:


De Watering of De Slag? We weten er geen eind aan (zelf zijn we va het Sportfondsenbad), maar kies en kijk zelf: dit het het gemeentearchief over De Slag en dit over De Watering. De eerste foto die we gebruikten (nu onder) was inderdaad de Watering, de foto’s van De Slag zijn niet te gebruiken door ons omdat ze copyright-beschermd zijn of omdat het kunst werk onzichtbaar is. Bovenstaande is van Bob Fleumer, maar helaas laat de kwaliteit te wensen over.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Pieter Veneman

  Is bovenstaande foto niet van “de Watering” in Wormerveer?

 • Johan Hartland

  Het lijken foto’s van de Watering.

 • Suzanne Bruins

  Verplaatst het kunstwerk mee naar het nieuw te bouwen zwembad wat ipv de slag komt. Dan blijft het bij “de slag”

  • Kick van der Horst

   Goed idee. Mag het nieuwe zwembad ook weer gewoon De Slag heten? Ik vond het wel leuk dat alle sportcentra in de Zaanstreek een bij elkaar passende naam hadden. Slag, Tref, Vang, Sprong,ehhh topsportcentr…(zooo jammer)

 • Marijke Zandvliet

  Men moet zéker proberen om het wandrelief in De Slag te behouden. Prachtig werk van Hannie en Leo Poelmeier.

 • Jan de Bruin

  De Gemeente gaat de overgebleven voormalig
  contraprestatie en BKR kunstwerken verkopen/
  veilen. Gebruik de opbrengst hiervan om dit
  en andere kunstwerken te redden van de ondergang.
  Ook moet de 1% regeling weer in ere hersteld
  worden nu er massaal gebouwd wordt!
  Stop met het bezuinigen op kunst en cultuur!!

  • Remco Roersch

   Helemaal eens met Jan de Bruin. Zijn suggestie om de opbrengsten van de verkoop van BKR/contraprestaties direct weer te investeren in kunst en cultuur is een hele sterke (maar ik vrees dat deze opbrengst al lang al weer voor iets anders zal zijn ‘ingeboekt’). Maar hoe dan ook: dit prachtige iconische werk van Leo en Hannie Poelmeijer zal in ieder geval bewaard moeten blijven voor toekomstige generaties.

 • frenk van heeswijk

  Walcheren? Zo mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *