Er zijn van die ‘o ja’-kunstwerken, die je nooit zijn opgevallen totdat iemand je erop wijst. Het wandreliëf in De Slag is er zo één.

Het zwembad wordt gesloopt, en daarmee zou ook het kunstwerk vernietigd worden. Donderdag 23 spreekt Norman Vervat van de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut in bij de raad van Zaanstad om voor behoud van het kunstwerk te pleiten.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Vervat:

“In het Zaanse zwembad De Slag zit sinds de opening een zeer uitzonderlijk kunstwerk van de Zaanse kunstenaars Leo en Hannie Poelmeijer. Het is een gebouwgebonden kunstwerk met een grote zeggingskracht.

Het werk heeft als hoogtepunt in het oeuvre van deze kunstenaars een duidelijke kunsthistorische betekenis voor Zaanstad. Ook is er een grote zeldzaamheidswaarde.

Andere monumentale werken van deze kunstenaars zijn reeds verloren gegaan. Er is volgens ons alle reden om dit erfgoed bij de voorgenomen duurzame sloop van De Slag voor de toekomst veilig te stellen.”

Die ‘andere’ werken betreffen onder meer soortgelijke wandversieringen bij de Watering in Wormerveer.

Nieuwe bestemming

Volgens Heemschut zou het kunst werk ergens anders een nieuwe bestemming moeten krijgen: “Het is van belang om nu al te onderzoeken welke (toekomstige) Zaanse bouwprojecten in aanmerking kunnen komen voor de herbestemming van het werk.” (De woningbouw die op deze plek moet komen denken wij bij De Orkaan.)

Graficus Jan Schoen, ooit collega van de in 2018 overleden Leo Poelmeijer:

“Het is natuurlijk wel een iconisch werk. Voor veel Zaanse zwemmers, kinderen die daar hun zwemdiploma’s hebben gehaald en de waterpolo-successen van Nereus en later Zaan, was dat het vaste decor. Als je iets wilt bewaren wat aan De Slag herinnert, dan is het wandreliëf daar uitermate geschikt voor.”

Herbestemming van kunst kennen we in Zaanstad:


De Watering of De Slag? We weten er geen eind aan (zelf zijn we va het Sportfondsenbad), maar kies en kijk zelf: dit het het gemeentearchief over De Slag en dit over De Watering. De eerste foto die we gebruikten (nu onder) was inderdaad de Watering, de foto’s van De Slag zijn niet te gebruiken door ons omdat ze copyright-beschermd zijn of omdat het kunst werk onzichtbaar is. Bovenstaande is van Bob Fleumer, maar helaas laat de kwaliteit te wensen over.