Anneke van Dok: Apart en toch samen

Dankzij corona is er veel veranderd in onze samenleving. Ik spreek nu niet zozeer van de nadelen, maar van veranderingen die een nieuwe uitdaging vormen: zoals het thuis werken.

Toen ik zo’n twintig jaren terug tijdens een brainstormsessie riep, dat thuiswerken een oplossing zou kunnen vormen voor ons fileprobleem, werd ik zonder meer uitgelachen.

Door Anneke van Dok

Thuiswerken, hoe verzon ik het. Zonder collega’s om je heen een zonder een baas die over je schouder meekijkt, kon dat nooit goed gaan. Destijds beschikten we nog niet over Zoom en alle andere vernuftigheden van tegenwoordig.

Eigenlijk werken we bij De Orkaan van begin af aan al apart en toch ook weer samen, omdat we vrijwillig en zonder koffie, kantoor en kantine hetzelfde doel voor ogen hebben: een medium dat de Zaankanters informatie biedt om een kritische burger te zijn. Door de overheid als een luis in de pels, op de huid zitten en te verbinden wat we gemeenschappelijk hebben. Ik voelde me geraakt door de Vrij & Willig-rubriek van de afgelopen weken, waarin ik mijn collega’s van De Orkaan beter leerde kennen.

Met name door de bijdrage van Winnie de Wit. Zij legt vooral de nadruk op verbinding; de verwaarloosde functie van de journalistiek. In mijn kritiek op de teloorgang van de papieren streekkranten, schreef ik vaak over datgene waar De Orkaan wel prioriteit aan geeft: plaatselijke cultuur, of dat nu een verslag van amateuruitvoering betreft, een tentoonstelling of een Zaanse quiz.

Ik voel mij verbonden aan in de Zaanstreek door mijn jeugd en mijn werk. En door de taal die mijn bakermat nog steeds verraadt. Niet alleen door mijn interpretatie van de klinkers, maar ook door de directheid en de speciale humor, die een Zaankanter eigen blijft, ook na een verhuizing naar elders.

Terugkomend op het thuiswerken: dat maakt een andere dagindeling mogelijk, waardoor rekening kan worden gehouden met gezinsomstandigheden. Mits er goede afspraken worden gemaakt over de scheiding tussen werk en privé en de werkruimte wordt gefaciliteerd. Huisvesting in verder gelegen gemeenten, waar de woningnood nog niet zo groot is en waar de huizen nog niet zo duur zijn, wordt dan aantrekkelijk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *