Anneke van Dok: Druk, druk, druk…

Toen ik met pensioen ging, nam ik me voor om door te leven alsof ik nog druk aan het werk was. Ik had geen zin in een welverdiende oude dag en zeker geen trek in bridge, golf of seniorencursussen. Ik wilde een volle agenda en afspraken met mensen die iets van mij verwachten.

Door Anneke van Dok

Ik nam mij voor om elke dag te beginnen met een kutklusje (in gendertaal een kk’tje), een goede daad, het schrijven van een paar bladzijden voor een roman, het maken van een wandeling en het onderhouden van contacten met vrienden en familie.

En dat doe ik nog steeds. Vanmorgen heb ik een lange wandeling gemaakt en me door de zon laten kussen. Ik heb mijn overtollige e-mails gewist en mijn bestanden geordend. Ik heb rekeningen betaald, een afspraak gemaakt met de kapper en mijn fiets weggebracht voor een onderhoudsbeurt. Ik heb het zo hartstikke druk, dat ik vaak niet toekom mijn manuscript. De tekst is bijna klaar, maar ik moet nog vijlen en slijpen, passages schrappen of toevoegen en dan de heleboel weer grondig doorlezen. Het schrijven van een roman vergelijk ik vaak met het creëren van een symfonie: niet alleen de melodie is belangrijk, maar ook het karakter van alle instrumenten; momenten van spanning afgewisseld door rust, een duet versus dialoog, solozang als monoloog, versnelling en vertraging, scenes versus panoramische beelden, en ga zo maar door. Mijn nieuwe roman heeft als titel Het Wajangspel en laat zien hoe het politieke spel in het Catshuis op het hoogste niveau wordt gespeeld. Omdat timing ook belangrijk is, wacht ik met het uitgeven van het werk. In de huidige tijd is de werkelijkheid al spannend genoeg. Ik onthoud mij zelfs van commentaar op de oorlog in Oekraïne, omdat mijn afschuw zich niet inde goede woorden laat vangen.

Ik leg vandaag wel de hand aan mijn lustrumbundel, waarin ik de columns van 2021 heb verzameld. De titel verwijst naar de vijf jaar dat ik verbonden ben aan De Orkaan: Een vuist vol woorden. De bundel is dit keer vanwege dit jubileum geïllustreerd.

Daarnaast heb ik een nieuwe ‘Goede daad’ uitgekozen. Ik ga bij de bibliotheek werken, als voorleesvrijwilligster voor kinderen, die een leesachterstand hebben. De Nederlandse taal blijft me in welke vorm dan ook steeds boeien.

Als u belangstelling heeft voor de bundel, kunt u dat kenbaar maken aan Boekdok@gmail.com, dan neem ik contact met u op.

Foto (Jan Lapère): Anneke tijdens het eerste Orkaan-café van vorige week in de Oostzijderkerk. Op het origineel stond ze met talkshow-host Merel Kan op de foto, maar die is door onze afdeling digitale manipulatie vakkundig weggewerkt.

Anneke zal ook aantreden bij het allereerste OrkaanCafé (in de Oostzijderkerk!)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *