Anneke van Dok: Regels zijn regels?

Als een Nederlander ergens jeuk van krijgt, dan is dat van het woord handhaving. Hoewel het programma De rijdende rechter de ellendige gevolgen van clandestiene bouwsels liet zien, creëerden de genieters van het leedvermaak nieuwe casussen voor de populaire serie. Door schuttingen te plaatsen, waar het niet mocht en maling te hebben aan de meetlat.

Door Anneke van Dok

Ik dacht vroeger dat de tekst Je maintiendrai (ik zal handhaven), onder de leeuwen van ons wapenschild, sloeg op de ordentelijkheid van onze volkscultuur. Een kort geschiedenislesje leerde me evenwel, dat ons koningshuis ermee wilde zeggen: Wij zullen het huis Oranje handhaven. En dat is ook het credo van de burgerlijke koninkrijkjes in wijken, buurtje en straten. Staat er in de reglementen dat je iets niet mag, dan geldt dat vooral voor je buurman. De leuzen: Vrijheid, blijheid! Je bent een dief van je portemonnee, of Als ik het niet doe, doet een ander het wel, treden in de plaats van: Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet.

Het Orkaanbericht met de veelzeggende kop Verstop je schutting, handhaving komt eraan werd maar liefst 200 maal gedeeld; en dat in een week waarin er veel ergere dingen aan de hand waren. Het filmpje bij het artikel toonde overigens esthetisch verantwoorde erfafscheidingen, die om één of andere reden per se hoger moesten zijn dan de toegestane limiet.

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik ook eenmaal in strijd met mijn eigen regels een erfafscheiding heb gebouwd. Het betrof een latei, tussen huis en garage, die de architect om esthetische reden op een hoogte van 3.60 meter had getekend. Was dit een erfafscheiding? Nee, want tussen latei en maaiveld bevond zich verder niets dan lucht. Was het dan een pergola? Nee, want je kon er niks tuinaardigs mee, bovendien kostte de latei mij een vermogen. Hij is er toch gekomen, zij het met veel ambtelijk getob over de precedentwerking. Wellicht is het een idee om erfafscheidingen te integreren in nieuwe bouwplannen; met voldoende keuzemogelijkheden voor de toekomstige bewoners.

De kriebels voor overheidsbemoeiing neem je er echter niet mee weg, in tegendeel. Regel blijkt geen regel, maar een goed bedoeld advies, dat je net als het rode licht op een voetgangersoversteekplaats stoer negeert.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *