Anneke van Dok: Wij zijn gesloten

Ik had het bordje Closed over het hoofd gezien en: nee, ik had Facebook ook niet geraadpleegd. Mijn geliefde restaurant Lab 44, waar vroeger mosterdgas werd vervaardigd was gesloten, omdat er die dag twee bruiloften waren gepland.

Na een wandeling over het Hembrugterrein waar ik mijn historisch en sociologisch onderlegde gezelschap had geïmponeerd met mijn stoutste fantasieën over de toekomst van het terrein, kon ik het gezelschap niet trakteren op een welverdiende lunch.

Gelukkig was de Slager aan de Schans, voorheen De Smuiger, tegenover de Molen De Bleeke Dood in Zaandijk wel geopend.

Dit culinaire voorval zou geen onderwerp van een column zijn geweest, als er het niet een alarmbelletje in mijn hoofd was gaan te rinkelen.

In mijn bestuurlijke bestaan gingen veel conflicten over de relatie horeca- cultuur en in Zaanstad heeft men ook enige ervaring met dit thema.

In Velsen waren we in het begin zeer ingenomen met een horeca- ondernemer, die de wandelaars in het landgoed Beeckestijn van koffie met gebak wilde voorzien. Hij kreeg een contract, waarin hem werd beloofd dat er geen andere, concurrerende horeca- activiteiten in het prachtige park zouden plaats vinden.

Vervolgens koos onze uitbater een lucratievere weg naar een goed pensioen: bruiloften en partijen, compleet met fotosessies, recepties en diners. Na korte tijd was zijn onderneming minder vaak open voor dorstige wandelaars. Toen er grote festiviteiten werden georganiseerd, wapperde hij met zijn contract en maakte bezwaar tegen het schenken van koffie, thee en andere dorstlessers aan de talrijke bezoekers.

Met deze onplezierige ervaring in mijn achterhoofd, wil ik pleiten voor een goed overleg met ondernemers die uiteraard hun brood moeten kunnen verdienen, maar geen belemmering mogen vormen in de plannen van een kansrijk gebied. Ik hoef het woord patat maar te noemen, om duidelijk te maken wat ik bedoel.

In de Slager van de Schans, voorheen de Smuiger, serveerden ze trouwens  lekkere mosterdsoep: met paling.

 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • P.Hoogkamer

  Landgoed Beeckestijn niet boekestijn.

 • avandok

  sorry eigenwijze spellingscorrector. Natuurlijk Beeckestijn

 • Karin Singeling

  Ik begrijp het stuk niet. Sorry.

 • Bruce Latham

  Heeft Lab44 dan afspraken gemaakt dat er geen andere horeca ontwikkelingen in het gebied mogen zijn? En op de schans is dat blijkbaar sowieso geen probleem, gezien de eerdere berichtgeving rondom de poffertjes karren. Is dit stuk een anekdote over problemen elders, of heeft de auteur een daadwerkelijk probleem in Zaanstad gesignaleerd? Ik heb na het lezen van dit stuk geen flauw idee…

 • Paul Riteco

  Nee, er is geen sprake van een ‘beschermde status’ en nu al is er meer Horeca op het Hembrugterrein, doch (nog) niet altijd geopend want het is nog steeds een gebied in ontwikkeling. Ja, in de maanden juni en september wordt er relatief vaker getrouwd en we zijn blij dat we wat dat betreft in een behoefte voorzien binnen de Zaanstreek. Ja, we zijn ook blij te horen dat het blijkbaar iemands ‘geliefde’ restaurant is want daar proberen we hard aan te werken, evenals de Mosterdsoep bij Slager ad Schans. Overigens zullen we eind oktober / begin november wel een aantal dagen dicht zijn, maar dat heeft een hele leuke reden waarover we later zullen berichten. Ja, dit is een cliffhanger …

 • Het refereren aan mosterdgas en soep is ronduit walgelijk.
  Het plaatsen van een punchline is een vak apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *