Dagblad Zaanstreek, de Zaanse editie van het Noordhollands Dagblad, haalde drie artikelen van de website en Facebook nadat in de reacties de schrijver van het stuk bedreigd was.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), stelt dat het ‘zorgwekkend’ en ’triest’ is dat nieuwsberichten op deze manier van scheldpartijen worden voorzien, “maar helaas is het geen uitzondering.”

Volgens Bruning staat het geval niet op zichzelf, “veel journalisten en columnisten worden geconfronteerd met scheldpartijen.” Een recent onderzoek toonde aan dat maar liefst 61 procent van de journalisten wel eens met bedreigingen op online platformen te maken heeft gehad, bij 30 procent gebeurde dit zelfs wekelijks tot maandelijks.

De NVJ lanceerde in april 2019 het meldpunt PersVeilig. Vanaf die datum geldt in Nederland een verdubbeling van de strafeis voor agressie- en geweldsdelicten waarbij journalisten zijn betrokken.

Bruning heeft overleg met de krant gehad, hij benadrukt dat het verhaal niet teruggetrokken is omdat het inhoudelijk niet klopt maar omdat de scheldpartijen in de richting van de verslaggever door hem als bedreigend werden gezien. Als gevolg daarvan zit de verslaggever nu ziek thuis.

GerBen van ‘t Hek, adjunct-hoofdredacteur van het NHD zegt in een reactie tegenover De Orkaan:

“Het verhaal is, met nadruk, niet van de site gehaald omdat het inhoudelijk niet klopt of journalistiek onzorgvuldig is. Dat het verhaal gisteravond offline is gehaald, gebeurde nadat er in de reactiesfeer op onze platformen een bijzonder onprettig discussieklimaat ontstond. Inhoudelijk willen we daar geen mededelingen over doen. De kwestie rond basisschool De Voorzaan zelf volgen wij uiteraard op de voet, nieuwe publicaties kunnen worden verwacht.”

De reacties vonden vooral op Facebook plaats, daar is het verhaal ook verwijderd, net als op de site van het NHD. Het verhaal had zaterdag in de krant gestaan, met een artikel op de voorpagina en een groot stuk in het regio-gedeelte van de krant.

Het verhaal was voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op de klachten van ouders van de Voorzaan tegen een leerkracht van groep 3. Bij het artikel was ook een reactie van Zaan Primair geplaatst. Zij kondigden een onderzoek aan. De Orkaan heeft maandag een reactie van Zaan Primair op de site geplaatst.

UPDATE 22 oktober 2019, 21:00: de verdwenen artikelen zijn weer teruggeplaatst (zonder de naam van de verslaggever), ook heeft NHD een nieuw stuk (van een andere verslaggever) over de zaak gepubliceerd.


Bronnen: telefonisch interview met Thomas Bruning, een mail-reactie van GerBen van ’t Hek, de originele berichtgeving op NHD (nog wel in papieren en digitale krant, maar niet meer online), informatie van de NVJ en Persveilig en eerdere berichten op De Orkaan over deze zaak. Foto boven: het artikel in de regiokrant met GerBen van ’t Hek (links) en Thomas Bruning (rechts), hun foto’s komen van Linkedin.