Avondklok: wel oproepen, geen rellen

Via diverse online chat-groepen is gister opgeroepen om te gaan rellen in Zaandam en Assendelft. Het heeft in de Zaanstreek niet tot daadwerkelijke ongeregeldheden geleid.

Winkeliers in het centrum van Zaandam en in Saendelft werden gewaarschuwd door de politie. Burgemeester Hamming deed een oproep om thuis te blijven en ook kinderen binnen te houden.

De oproepen werden vooral via Telegram gedaan (een ‘veilig’ alternatief voor WhatsApp). In minstens drie groepen met samen zo’n 750 leden werden oproepen gedeeld en werd ook gevraagd de oproep verder te verspreiden via Instagram of Snapchat.

De groep ‘Praatjesmakers’ wilde om 20.00 bij het Zaantheater verzamelen, PURGEZAANDAM riep op naar het centrum te komen waar om 20.30 uur de exacte locatie bekend zou worden gemaakt. In Saendelft was winkelcentrum Kaaikhof het doelwit.

Zowel de gemeente als de politie was in de loop van de dag op de hoogte, de politie hield eenheden paraat. Winkeliers zijn op de hoogte gehouden en konden desgewenst de winkels eerder sluiten.

Hieronder een deel uit de conversatie op PURGE, met een oproep om geen HUIZEN AUTOS AMBU BRANDWEER aan te vallen. Eindhoven is kennelijk een voorbeeld geweest.

Veel straattaal in de chats: fotto (stad, Surinaams), ruwina (chaos), osso (huis), amk (afkorting van Turks spreekwoord), yusu (echt, oprecht), waggie (auto), de kk staat voor okay/kanker.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Lize Leguit

    Ongelofelijk, en maar geld en aandacht blijven.pompen in die sneue types. Tig excuses: kansarme wijk, sociaal zwak milieu, gebroken gezin, armoede. Ga iets nuttigs doen voor je eigen omgeving. Er zijn genoeg mensen die wel n steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *