Vandaag en woensdag – 28 en 30 juni – zijn de eerste twee ‘fysieke inloopbijeenkomsten’ over de bouwplannen aan de Badhuisweg op het Zaaneiland in Zaandam.

Bij een deel van de bewoners zijn zorgen over de ‘woonmix’ (120 sociale huurwoningen), de parkeerdruk en de plannen voor 20 appartementen voor ‘begeleid wonen’. Over dat laatste is echter nog bijna niks bekend.

De enige die iets over die plannen losliet, was wethouder Gerard Slegers die bij beantwoording van vragen over het Zaans Mobiliteitsplan over ‘investeerders’ sprak die contracten met bewoners sloten waarin deze beloofden geen auto te nemen, “investeerders willen zo min mogelijk parkeerplekken want dat kost alleen maar geld.” Navraag bij de woordvoerder van Slegers maakte duidelijk dat het hier over het Eiland-project ‘Badhuisweg’ van Rochdale ging. Volgens Slegers zou in het contract staan “dat je geen auto hebt”.

Aanbesteding

Navraag bij Rochdale maakt duidelijk dat deze voorstelling niet klopt: “we weten niet wie in die woningen komt, daarvoor moet Zaanstad nog een openbare aanbesteding organiseren”. De 20 woningen gaan dus geëxploiteerd worden door een commerciële zorgaanbieder die Zaanstad selecteert. Dat ‘investeerders’ huurders een contract hebben laten tekenen waarbij ze beloven geen auto te nemen, is dus onjuist. Als dat al gebeurt, is dat op initiatief van Zaanstad. Of zo’n contract juridisch mogelijk is, blijft de vraag.

Slegers moet nog in tweede termijn in discussie met de raad over zijn antwoorden. Daarvoor is nog geen datum bekend. Zaanstad heeft geen parkeerplaatsen voor de bewoners gereserveerd, het project krijgt alleen twee parkeerplaatsen voor ‘begeleiders’.

Inlopen

De ‘inloopbijeenkomsten’ zijn een zeer lichte vorm van participatie. Het project lijkt eigenlijk al in kannen en kruiken. Rochdale wil wel weten welke voorkeuren bewoners hebben over ‘bepaalde onderdelen’, welke dat zijn, staat niet in de uitnodiging.

Boze omwonenden hebben al aangekondigd vergunningen en het bestemmingsplan aan te gaan vechten en desnoods naar de rechter en de Raad van State te stappen als ze de plannen niet kunnen tegenhouden of wijzigen.

Ook bewoners van de tegenoverliggende Prins Hendrikkade hebben bezwaren. Zij zien liever renovatie van het huidige oude William Pontkantoor en pleiten voor een monumentenstatus van het gebouw.

De inloopbijeenkomsten zijn in ’timeslots’ voor maximaal 12 personen ingedeeld (17.00 – 20.00 uur), opgeven bij www.inloopbadhuisweg.nl. Wethouder Songül Mutluer (wonen) is bij een deel van de bijeenkomsten in het oude Rochdale-kantoor aanwezig.

Lees hier ons dossier.