Bemiddeling gevraagd bij impasse rond Provily Slibkuil

Omwonenden van het nieuwbouwplan Provily Slibkuil in Krommenie zijn boos op Zaanstad. Volgens de bewonerscommissie komt Zaanstad haar afspraken over de verplaatsing van een brug niet na, volgens de gemeente zijn zulke afspraken nooit gemaakt.

Om uit de impasse te komen stelt de bewonerscommissie voor om via mediation de zaak op te lossen.

Gisteravond kwamen raadsleden en de bewonerscommissie bij elkaar tijdens een ‘Praat-met-de-raad’ waarbij ‘grote onvrede en onrust’ bij de bewoners van Militaireweg, Westdijk en Busch geventileerd werd.

Kerksloot

Concreet gaan de bezwaren vooral over nieuwbouw die te dicht bij de bestaande woningen komt en over de brug over de Kerksloot naar de Militaireweg. De bewoners willen dat die verplaatst wordt omdat het overlast voor bewoners van de Militaireweg oplevert.

Zaanstad zou de verplaatsing hebben toegezegd aldus de bewoners. De gemeente stelt dat er nooit toezeggingen gedaan zijn over verplaatsing van de brug. Dat zou onmogelijk zijn omdat de brug al in de aanbestedingsplannen stond.

Wie gelijk heeft blijft duister omdat er geen notulen zijn waaruit die toezegging blijkt.

Bemiddeling

Volgens de commissie is er sprake van een patstelling: “het voorliggende plan is onacceptabel”. Ze vragen daarom ook om bemiddeling.

Zaanstad stelt dat de omwonenden op vrijwel alle andere punten hun zin hebben gekregen:

“De bewonerscommissie heeft 6 aanvullende wensen ingebracht. Op 4 van de 6 punten is ontwikkelaar AM in samenspraak met de gemeente de bewoners volledig tegemoet gekomen en is het plan aangepast. Punt 5 [Bouwburg Marslaan] wordt later in het proces nog bekeken omdat dit van toepassing is op de realisatiefase en alleen op punt 6 [brug Kerksloot] is geen overeenstemming bereikt. Dit gaat over de locatie van de toegangsweg Slibkuil hier wordt vastgehouden aan de eis van de aanbestedingsprocedure.”

Afgevaardigden van een aantal partijen waren al eerder op bezoek geweest op de locatie bij de Militaireweg. Volgende week zaterdagochtend gaan opnieuw raadsleden ter plekke poolshoogte nemen. Ook wethouder Krieger gaat op bezoek.

VVD, POV, ROSA, PvdA en D66 hebben inmiddels vragen aan wethouder Krieger gesteld over de zaak. Ze willen het verkeerscirculatieplan van de buurt zien en uitleg krijgen over het participatie-traject en de geheimhouding die de bewoners is opgelegd. Ook willen ze weten wat concreet de mogelijkheden (en kosten) zijn voor verplaatsing van de brug over de Kerksloot naar de Komarowlaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jaap J. Boot

    Wens de delegatie veel wijsheid toe.
    Je hoeft niet eens heel wijs te zijn om te zien dat de lokatie waar de brug gepland staat niet deugt.

  • AM de projectontwikkelaar heeft een makelaars kantoor ingeschakeld om te bezien wat de consequenties zijn voor de verkoop van de te bouwen woningen, als de brug niet doorgaat en de toevoerweg via de Komarowlaan gaat lopen. Vanwege de woonwagens ontstaat er een minderopbrengst van 900.000 euro, of ZNSTD dat dan maar wil betalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *