Bibob-onderzoek kost Surbeza horecavergunning (en Keti Koti subsidie)

Burgemeester Hamming heeft de horeca exploitatievergunning voor de stichting ‘Samen 1 samen sterk’ voor de Slachthuisstraat 67A geweigerd. Dit is de opvolger van Surbeza, de belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen in Zaanstad.

De stichting zou volgens Zaanstad niet voldoen aan de voorwaarden uit de APV en het Bibob-beleid. Na dat onderzoek heeft Zaanstad ook de subsidie van € 2.800 voor de viering van Keti Koti afgewezen. Samen 1 samen sterk organiseerde die viering.

De horecavergunning voor het pand van ‘Surbeza/Samen 1’ aan de Slachthuisstraat 67A werd op 22 augustus 2018 door Zaanstad ter inzage gelegd en na een Bibob-onderzoek geweigerd. Op de vraag of het Bibob-onderzoek de voorzitter van ‘Samen 1 samen sterk’ zou betreffen kan Zaanstad “geen inhoudelijke informatie geven i.v.m. privacy.”

Voorzitter Nishall Bhagai zegt tegen De Orkaan dat er niks aan de hand is:

“We hebben de formulieren niet goed ingevuld en te laat ingeleverd. Tegen het intrekken van de horeca-vergunning hebben we al bezwaar aangetekend en zijn we in gesprek. Dat zijn goede gesprekken met de gemeente en de buurt.”

Het onderzoek zou te maken hebben met het feit dat de voorzitter van ‘Samen 1 Samen Sterk’ als privé-persoon eigenaar is van Slachthuisstraat 67, het rechtergedeelte van het pand. De gemeente wil niet zeggen of dat onderdeel is van het Bibob-onderzoek maar zegt wel te weten dat het pand in handen is van voorzitter Nishall Bhagai: “Dit blijkt uit het kadaster.” De voorzitter kijkt niet op van een onderzoekje meer of minder: “er lopen zoveel Bibob-onderzoeken.”

Feesten

Bhagai zegt nr. 67 gekocht te hebben om de stichting “uit de shit te helpen”. Op 8 september 2015 werden zowel 67 als 67A door de gemeente aan Surbeza verkocht. De voormalige school ’t Anker was sinds 2011 al gekraakt, de gemeente sommeerde de krakers om voor 1 oktober 2015 het pand te verlaten. Uiteindelijk vertrokken ze in december 2016 na een uitspraak van de rechter.

De bewoners van de Slachthuisbuurt schreven destijds 150 bezwaarbrieven tegen de komst van Surbeza. Vooral het plan om regelmatig feesten te organiseren viel verkeerd. Volgens voorzitter Bhagai is dat verzet ook reden voor het tegenhouden van de vergunning (naast verkeerd invullen en te laat inleveren):

“We houden zes feesten per jaar voor de exploitatie. Dat hebben we nodig. Maar als de buurt bezwaar blijft maken en er geen vergunning komt huren we gewoon ergens anders ruimte. Er is geen man overboord.”

Krans

Burgemeester Hamming hield vorig jaar bij de Keti Koti herdenking nog een toespraak, dit jaar volstond Zaanstad met het sturen van een krans. In 2017 sprak burgemeester Vreeman bij de eerste Zaanse Keti Koti herdenking.

Surbeza / ‘Samen 1 Samen Sterk’ organiseerden in 2018 de viering en kregen daar toen € 2.800 subsidie voor. De viering ging dit jaar wel door. Het feestje achteraf was niet aan de Slachthuisstraat vanwege het ontbreken van de horecavergunning, maar in het Tolhuys aan de Zaan.

Volgens Zaanstad is er geen relatie tussen de intrekking van de subsidie de afwezigheid van collegeleden bij Keti Koti. De organisatie ging overigens wel degelijk uit van de aanwezigheid van Hamming die dan ook op het affiche werd vermeld (zie onder).

“Het College hecht veel waarde aan de herdenking en dat is ook de reden dat namens het college een krans is gelegd bij de brug. Het college krijgt jaarlijks veel uitnodigingen, maar kan helaas niet overal aanwezig zijn.”

Anton de Kombrug

Op het PVV-Twitter-account verscheen wel een filmpje van de viering bij de Anton de Kombrug.

Het memo over de sluiting werd aanvankelijk als ‘geheim’ aangeduid, De Orkaan verzocht om openbaarmaking nadat de geheimhouding was opgeheven.

Het affiche, met burgemeester Hamming en een viering in ’t Anker (Slachthuisstraat), de burgemeester kwam niet, de viering werd verplaatst.

 

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ans

    Ik fietste daar laats langs en vroeg mij al af hoe het daar nu zat. Mede doordat er ook een ‘drugspand gesloten’ bord hing (hangt?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *