Nieuwbouw Slachthuisbuurt, vragen blijven…

Aan de Slachthuisstraat op de plek waar eerder basisschool Het Anker (vroeger de Duinjagerschool) was gevestigd, is een nieuwbouwcomplex van 159 huurwoningen gepland.

Over de voormalige school wordt al jarenlang gesteggeld. Surbeza (later Samen 1 Samen Sterk) zou daar een centrum voor Surinamers en Antilianen vestigen als opvolger van Famiri (Vinkenstraat). Dat plan lijkt voorgoed van de baan. Maar waar is het geld gebleven? En komt er nog een opvolger voor Famiri?

Eerst het plan: 159 huurwoningen dus, met “30% sociale huur, 30% middeldure huur en 40% vrije sectorwoningen. Naast woningbouw is ongeveer 300 m2 aan commerciële en maatschappelijke ruimte voorzien in de plint langs de Dr. H.G. Scholtenstraat.” Minimaal 10 woningen worden bij de eerste verhuur met voorrang toegewezen aan onderwijs- en zorgpersoneel, vanwege het grote personeelstekort.

Geurniveau

Er zijn nog wel wat dingetjes qua geluid en geur. Het complex ligt vlak naast de A8, en ook vlakbij twee cacaofabrieken. Dat is geen beletsel, langs de A8 komt een geluidswand, Cacaofabriek Aurora ligt op 200 meter afstand, maar:

“De planlocatie ligt volgens de feitelijke geursituatie net binnen de streefwaardecontour maar ligt volgens de vergunde situatie buiten de streefwaardecontour. Daarom wordt het geurniveau op de plaats van de planlocatie aanvaardbaar geacht. Maatregelen aan de woningen kunnen achterwege blijven. Geur is geen belemmering voor deze ontwikkeling.”

(Als iemand ons kan uitleggen wat dat betekent horen we het graag.)

De plannen zijn van Slachthuisstraat Ontwikkeling C.V. (een combinatie van Koers Vastgoed en Blauwhoed) en het gaat om Slachthuisstraat 67 en 67A.

Surbeza

Famiri zat tot 2007 aan de Vinkenstraat, het pand werd in 2010 gesloopt. De stichting Surbeza zou een andere lokatie krijgen en dat werd uiteindelijk Het Anker. De buurt was daar – voorzichtig uitgedrukt – niet blij mee en diende zo’n 150 bezwaarschriften in.

Als Surbeza in 2007 het pand aan de Vinkenstraat verkoopt, krijgen ze daar volgens Sonny Plein (vertegenwoordiger van de Veldpark-groep die voor een deel bestaat uit voormalige Famiri-bezoekers) € 152.000 voor, Dat moet in een nieuw onderkomen worden gestoken.

Mensen die vroeger in Famiri zaten, verhuizen eerst naar het Steve Bikoplein maar nadat ze daar weg moesten wegens overlast, ‘verhuisden’ ze naar het Veldpark (en daar zitten ze nog steeds).

Het Anker

Sinds 2010 staat het schoolgebouw van Het Anker aan de Slachthuisstraat leeg, na anderhalf jaar trekken krakers erin.

Op 8 september 2015 worden zowel 67 als 67A door de gemeente aan Surbeza verkocht maar de bekrachtiging van de verkoop stuit op problemen omdat het gebouw gekraakt is. 

In 2016 verlaten krakers het gebouw dat vervolgens sterk achteruit gaat

In 2017 wordt Surbeza eigenaar. Volgens de ‘Bijlage bij Regels Ontwerp bestemmingsplan Slachthuisstraat 67 en 67A Zaandam’ verhuurt de eigenaar het gebouw 67A “aan derden voor evenementen en organiseert bijeenkomsten ten behoeve van de Surinaamse gemeenschap” (iets dat nooit gebeurd lijkt te zijn – het is nu in gebruik door Black Arts) en: “Het gebouw op nummer 67 is verkocht aan Bhagai Holding ten behoeve van herontwikkeling” Nishall Bhagai was voorzitter van ‘Samen 1 Samen Sterk’, de opvolger van Surbeza.

Drugs

Maart 2019: het Samen 1 Samen Sterk-pand wordt door Zaanstad gesloten omdat er drugs zijn aangetroffen (Zaanstad houdt dat overigens stil)

In juli 2019 wordt de horeca exploitatievergunning van ‘Samen 1 samen sterk’ voor de Slachthuisstraat 67A geweigerd door Zaanstad, het Bibob-onderzoek valt negatief uit, de subsidie voor de Keti Koti-viering wordt ingetrokken. B&W is ook niet aanwezig bij de viering. Voorzitter Nishall Bhagai van ‘Samen 1 Samen Sterk’ is dan als privé-persoon eigenaar van Slachthuisstraat 67, het rechtergedeelte van het pand.

Koopovereenkomst

In 2020 sluit Slachthuisstraat Ontwikkeling CV “een koopovereenkomst met de huidige eigenaren van de percelen aan de Slachthuisstraat 67 en 67a ten behoeve van herontwikkeling.” Maar:

“de overdracht van de kavels vindt plaats bij het verkrijgen van een onherroepelijke omgevingsvergunning voor het project.”

In augustus 2021 stuurt Sonny Plein een brief aan Zaanstad, hij hekelt vooral de financiële gang van zaken, in 2007 zou Surbeza ruim een half miljoen op de rekening hebben staan.

Pronkstuk

Zaanstad vindt het vooral een mooi ‘circulair en modulair’ plan, het wordt een ‘pronkstuk’. Maar wel een pronkstuk met een luchtje, een hoop lawaai en veel vragen: hoe kan een stichting een pand doorverkopen aan de voorzitter die het vervolgens doorverkoopt aan een projectontwikkelaar.

Hier alle stukken over de recente ontwikkelingen.

De Orkaan gaat een verzoek in het kader van de Woo (Wet openbare overheid) indienen om de stukken over de zaak te krijgen).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • H Aartsen

  In de kop van dit artikel worden er twee scholen door elkaar gehaald. De ons Duinjagerschool is inmiddels gesloopt op het gymlokaal na, waarin Black Art nu zit. Ten westen daarvan staat de voormalige school voor bijzonder onderwijs Het Anker. Tijdens de oprichting van deze school sprak men nog van balletschool.

 • Anneke Bart

  Ten westen staat de voormalige Dr. Voorthuizenschool, ook speciaal onderwijs. Ten oosten aan de Scholtenweg stond Het Anker

 • Ingrid Bosman

  Bravo Orkaan! Ik ben ook heel benieuwd naar de stukken hierover, het is niet de cacao die ik aan dit gebeuren ruik, maar de (on)openbaarheid, er zit een luchtje aan dit alles en het gaat tenslotte wel om Gemeente-geld, oftewel, ONS geld. Hou ons op de hoogte svp.

 • sonny plein

  Mijn naam is Sonny Plein en ik vecht al vanaf de verkoop van famiri aan de vinkenstraat. Ik vecht niet tegen de verkoop, maar de manier waarop het verkocht is. Trefcentrum Famiri is simpelweg verkocht door een bestuur dat in strijd met de statuten van St Surbeza tot stand gekomen was. Alle betrokken partijen waren van op de hoogte, dat het verkoopbesluit van het ongeldig bestuur op grond van art.2:14 BW nietig was. Vanaf dat moment ontstond het doofpot project Surbeza. Vragen over het ongeldig bestuur en de niet rechtsgeldige verkoop van Famiri aan ZVH werden niet of nauwelijks beantwoord, in de hoop dat alles na 10 jaar verjaard zou zijn. Voor de komst van burgemeester Hamming waren alle deuren van het gemeentehuis als het ging om Surbeza hermetisch afgesloten voor tegenstanders van het bestuur van Surbeza.. Als de totstandkoming van het bestuur in 2007 getroffen is door nietigheid, zijn alle daarna genomen besluiten nietig. Hoe kan gemeente Zaanstad de locatie slachthuisstraat kopen of laten kopen van een niet vertegenwoordigingsbevoegd bestuur. Hier is duidelijk sprake van kwade trouw en machtsmisbruik van gemeente Zaanstad. Gemeente Zaanstad en het onbevoegd bestuur willen de verkoop van de slachthuisstraat op de zelfde onwettig manier verkopen als Famiri. Pas als de rechtbank een breed gedragen bestuur heeft benoemd kan er sprake zijn van een rechtsgeldige verkoop van de slachthuisstraat 67A.

  Drugs.
  De doelgroep vroeg zich meteen af of de aangetroffen drugs geen stunt van de gemeente zelf was. Als de drugs in een verhuurde ruimte van het privépand op nummer 67 van de voorzitter gevonden was, was er geen rede om het pand van Surbeza op 67A te sluiten. Door de Surinamers vals te beschuldigen kregen het bestuur en de gemeente een alibi om niet alleen de tegenstanders van het bestuur, maar de hele doelgroep buiten de deur te houden.

  Er is meer dan €225.000 tot €.300.000 zonder enig toezicht verdampt en ook niet conform de statuten is verantwoord. Al zou het bestuur dit kunnen verantwoorden, doet het niets af aan het feit dat het bestuur niet vertegenwoordigingsbevoegd was vanwege de ongeldige totstandkoming van het bestuur. De gemeente is bang dat de doelgroep schadeloosstelling van het uitgegeven bedrag gaat opeisen. De notaris verantwoordelijk voor de verkoop van Famiri is de hoofdschuldige, want die had zijn werk niet goed verricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *