Dankzij een oplettende lezer is er nu meer bekend over het Bibob-onderzoek en het weigeren van de horeca-vergunning voor het pand aan de Slachthuisstraat 67A waar de Stichting Samen 1 Samen Sterk (voorheen Surbeza) gevestigd is.

Bij het langsrijden had zij het bordje ‘Drugspand Gesloten’ gezien. We fietsten ook langs en zagen inderdaad het plakkaat aan de deur (vanaf de weg nauwelijks te zien). Het pand mag helemaal niet meer worden betreden.

Dat plakkaat hangt er al sinds 5 maart volgens Zaanstad. Maar de gemeente heeft dat destijds niet via een persbericht of sociale media bekend gemaakt. Op 14 juni stuurt burgemeester Hamming wel een memo naar de raad waarin hij bekend maakt dat na een Bibob-onderzoek de horeca-vergunning was geweigerd en de subsidie voor de herdenking van Keti Koti niet was verleend.

Het was de bedoeling dat de gemeenteraad op 20 juni de geheimhouding van dat memo zou bekrachtigen maar voorafgaand aan die vergadering meldde de burgemeester dat de ‘belanghebbende’ was geïnformeerd en dat daarmee de geheimhouding was komen te vervallen.

Het memo werd door De Orkaan opgevraagd en pas daarna (18 juli 2019) op het openbare gedeelte van het Raadsinformatie Systeem gezet). Uit het memo bleek dat een negatief uitgevallen Bibob-onderzoek de oorzaak was van het weigeren van de vergunning en het intrekken van de subsidie.

Voorzitter Nishall Bhagai zei tegen De Orkaan dat de problemen met de vergunning en subsidie te maken hadden met ‘verkeerd ingevulde en te laat ingeleverde’ formulieren (en met klachten van de buurt). De aanduiding ‘Drugspand’ wijst uiteraard ook in een andere richting.


Lees ook: Bibob-onderzoek kost Surbeza horecavergunning (en Keti Koti subsidie)