Studiocity is back! 160 appartementen aan Slachthuisstraat

Aan de Slachthuisstraat 67/67A in Zaandam worden 152-164 huurappartementen gebouwd. Van de wonigen bestaat 30% uit sociale huur, 30% is ‘middelduur’ volgens woon-wethouder Songül Mutluer die het een ‘innovatief modulair bouwconcept’ noemt.

Op deze plek* stond tot ± 2015 Studiocity, toen ook een innovatief en modulair concept: 104 jongerenwoningen, gebouwd in 2005, en zo’n tien jaar later verdwenen.

Bij de nieuwe woningen komt een gemeenschappelijke tuin en 200-300 m2 aan maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen. Het ontwerp van van de Architekten Cie. is modulair en grotendeels van hout. Het woongebouw wordt ontwikkeld door Slachthuisstraat Ontwikkeling BV, een samenwerking van Blauwhoed en Koers.

Wethouder Songül Mutluer:

“Dit is een innovatief project, waar veel van onze ambities samenkomen: betaalbare woningen met speciale aandacht voor specifieke doelgroepen, een duurzaam en modulair bouwconcept met veel gebruik van hout en door de combinatie wonen en voorzieningen levert het een waardevolle bijdrage aan de transformatie van de Kogerveldwijk.

Minimaal 10 woningen worden bij de eerste verhuur met voorrang toegewezen aan onderwijs- en zorgpersoneel, vanwege het grote personeelstekort. En om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, willen we passende woningen gericht toewijzen aan senioren die nu elders in de wijk of in Zaanstad wonen.’

De bestaande bomen langs de Slachthuisstraat blijven behouden en er wordt extra groen toegevoegd. Er komen circa 103 parkeerplaatsen, waarvan 53 op maaiveld en 50 op een parkeerdek. Daarnaast zullen er voor bewoners ook deelauto’s worden aangeboden.

Als alles volgens planning verloopt, start eind 2022 / begin 2023 de bouw. 

In de Kogerveldwijk komt in totaal ruimte voor 2.000 woningen. Dit zijn tussen de 600-750 sociale huurwoningen, 300-375 middeldure huurwoningen en 1.100-1.375 koopwoningen in verschillende prijsklassen.

Voor het gebied tussen Scholtenstraat, Oostzijde, A8 en Paltrokstraat zijn nu drie concrete plannen. Behalve de Slachthuisstraat zijn dat Jonker Juffer (102 woningen) en Hilko (100).

Boven: impressie van nieuwbouw, onder Studiocity in 2006 (Gemeentearchief Zaanstad, Wim de Jong)

* Niet helemaal ‘op deze plek’ (zie reacties) maar er vlak naast.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *