Bokashi is wel hip maar in de praktijk levert het ook vervuiling op. Ook heb je een vergunning nodig om het uit te rijden. En die had Zaanstad niet.

Nederlandse gemeenten zijn dol op Bokashi. Groenafval wordt tegen lage kosten CO2-loos omgezet in meststof voor parken en groenstroken. Zaanstad bespaarde zo’n € 100.000 en scoorde lekker in de categorie ‘groenste gemeente’.

Te mooi om waar te zijn? Dat lijkt er wel op.

Uit de uitzending van KRONCRV’s Pointer bleek dat er aan de slimme fermentatie-methode (rotting) een luchtje zat. Eigenlijk is het groenafval van gemeenten ongeschikt om als grondstof te dienen door de grote vervuiling van bermen en groenvoorzieningen. Het levert bokashi op dat vervuild is met plastic, glas en blik en het gemeentelijk groen eerder verpest dan verbetert.

Zaanstad bleek ook de regels te hebben overtreden. Om bokashi uit te strooien had je volgens de Omgevingsdienst een vergunning nodig, en die had Zaanstad niet.

De Orkaan schreef al 15 keer over bokashi, vanaf april 2020 toen één van onze lezers het opmerkte in het groen in Krommenie. Dat het om bokashi ging, wisten we toen nog niet. Zaanstad beloofde beterschap maar ging in oktober 2020 en april 2021 opnieuw in de fout.


Kijk hier de uitzending terug.


SP-raadslid Roland van Braam beleefde een paar minutes of fame toen hij met presentator Teun van der Keuken door het Darwinpark wandelde en de vervuiling liet zien (boven). Verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers had een minder spetterend optreden. Hij wilde niet voor de camera, ‘de afdeling communicatie had alles al gezegd’ waarop Slegers de telefoon erop gooide (onder).

De conclusie van Pointer is dat het groenafval dat gemeenten zelf aanbieden om te laten fermenteren te vervuild is om als meststof te gebruiken. Het klinkt wel goed – je kan ermee ‘scoren’ – maar uiteindelijk strooi je de vervuilde bokashi gewoon weer terug in het groen.

In de landbouw – en als gebruik gemaakt wordt van ‘schoon’ groen – zou het wel kunnen lukken. Ook in de huishoudelijke sfeer kan het: maak je eigen bokashi.