Corona-cijfers: virus op terugtocht, gevaar nog niet geweken

Uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekend maakt, bleek gister dat opnieuw een patiënt in Zaanstad was overleden. Dat brengt het totaal in de gemeente op 46.

In Wormerland overleden tot dusver 6 mensen en in Oostzaan 2. Het totaal in de Zaanstreek komt daarmee op 54.

Het aantal inwoners van de Zaanstreek dat aan corona overlijdt, stijgt nog steeds, maar veel langzamer dan in april toen er 40 Zaankanters overleden aan corona (met de top rond half april). In mei overleden tot dusver 7 inwoners van de Zaanstreek.

Ook bij ziekenhuisopnames ligt de top in de vorige maand. In de eerste drie weken van april zijn er gemiddeld 5 nieuwe Zaanse patiënten per dag, maar daarna neemt het af, de laatste weken ligt het rond de 1 nieuwe patiënt per dag. Vandaag werden overigens 2 nieuwe Zaanse patiënten gemeld, ten teken dat het virus nog niet verslagen is.

Ook het aantal mensen met corona in het ZMC daalt, het ‘hoogtepunt’ was de eerste week van april toen er meer dan 40 coronapatiënten in het ZMC lagen, dat is nu gedaald tot zo’n 5.

zaanstreek corona 19 mei

Nieuwe ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen van inwoners van de Zaanstreek per dag (blauwe en rode balkjes in de grafiek) en coronapatiënten in het ZMC (grijze lijn)

Deze Zaanse trend komt overeen met de Nederlandse trend. In onderstaande grafiek is per week aangegeven hoeveel mensen gemiddeld per dag overlijden. De eerste weken van april lag dat rond de 150, eind april daalde dat voor het eerst naar minder dan 100 per dag. In de laatste twee weken ligt dat onder de 50.

De cijfers voor die laatste week zullen nog stijgen omdat sterfgevallen vaak later worden gemeld. (In Nederland sterven zo’n 60 à 70 procent meer mensen aan corona dan hier gemeld volgens CBS en RIVM, dat betreft mensen die niet getest zijn waardoor de officiële doodsoorzaak niet bekend is. De trend wordt daardoor niet aangetast.)

nederland overlijden per week

Het virus woedde vooral in Noord-Brabant en Limburg en in delen van Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel (zie kaart) waar de meeste ziekenhuisopnamen zijn (geweest). Ook het aantal sterfgevallen is in die streken relatief groot. In Nederland is het sterftecijfer 33 per 100.000 inwoners, in meer dan 10 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg ligt het boven de 100. Van de Zaanse gemeenten scoort Wormerland boven het gemiddelde (37) en Zaanstad (29) en Oostzaan (21) daaronder. In Noord-Holland is de Zaanstreek wel relatief zwaar getroffen.

Ouderen zijn nog steeds de grootste risicogroep, bijna 95 procent van de overlijdensgevallen zit in de groep boven de 65, terwijl die maar 20 procent van de bevolking uitmaakt.

Bronnen: RIVM, ZMC, CBS (grafieken Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *