Corona: minder besmettingen, maar meer sterfgevallen

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek neemt de laatste week af. Met een gemiddelde van ruim 350 per 100.000 inwoners over de laatste week is het risico-niveau nog steeds ‘zeer ernstig’.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames neemt echter toe. In december overleden tot dusver 36 streekgenoten aan corona, 14 daarvan in de laatste week. Vandaag meldde het RVIM 7 sterfgevallen in Zaanstad.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. De laatste vijf dagen neemt het dagcijfer af. Dat kan ook komen omdat minder mensen zich laten testen. Op 13 dagen in december werden meer dan 100 besmettingen gemeld.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalt sinds 24 december. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt nu op de 93 per dag in de Zaanstreek (afgelopen 7 dagen).

De Zaanstreek zit nog steeds in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 356 over de laatste zeven dagen (343 in Zaanstad, 424 in Wormerland en 452 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met 25 procent.

Positieve testen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de laatste drie weken nam het toe. De afgelopen week werden 9 streekgenoten opgenomen. Totaal kwamen er meer dan 260 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is in de laatste week gestegen met 14. Vandaag meldde het RIVM 7 sterfgevallen in Zaanstad. Totaal overleden er 141 Zaankanters aan corona, 85 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (124), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 3.

Sterfgevallen aan corona per week

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *