Corona-shoppen…

Miljarden naar de KLM, miljoenen naar Booking, webwinkels draaien overuren, thuisbezorging kan het werk niet meer aan en supermarkten zien hun omzet met tientallen procenten stijgen…

Crisis? Welke crisis?

Door Piet Bakker

Het zou de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zijn, maar niet voor iedereen dus. “De duvel schijt altijd op de grote hoop” zei mijn oma. Voor de groten wordt gezorgd of ze zorgen wel voor zichzelf.

Wie let er op de kleintjes?

Met de vinger naar iemand anders wijzen is makkelijk (en vaak ook terecht), maar de omzetgroei bij supermarkten en webshops komt natuurlijk ook bij onszelf vandaan. “Gemak dient de mens” zei mijn oma ook.

Het plaatje boven is een detail van een foto (zie onder) van de gemeente Wormerland waar de kersverse burgemeester Judith Michel op veilige afstand mevrouw Van Kleef-Conijn feliciteert als kersvers lid in de Orde van Oranje Nassau. God is in de details (Flaubert zei dat). Rechts onder zien we een gebaksdoos van Kaskes, en we gokken dat de fles bij de plaatselijke slijter Chateau 26 vandaan komt en het boeket bij Mark Bloedjes.

Koop lokaal. Burgemeester Hamming koopt zijn gebak ook bij Buter. De Oostzaanse bloemen van burgemeester Meerhof voor het Hannie Schaft monument werden vast ook lokaal aangeschaft.

Volle supermarkten maar lege winkelstraten? Aan- en afrijdende bezorgdiensten maar geen winkel op de hoek? Dat zou zo maar eens kunnen als de economische gevolgen van de crisis in volle hevigheid zichtbaar worden.

Kunnen we niet anti-corona-shoppen?

 1. Geen dingen in de supermarkt kopen die ergens anders ook te koop zijn: groente en fruit bij de groenteboer en Turkse super, vlees bij de slager, rijst bij de toko, bier bij de slijter, brood en banket bij de bakker, wekelijks naar de markt, vis bij de visboer, kip bij de poelier.
 2. Geen zaken online bestellen die je ook gewoon in de winkel kan kopen: boeken bij de Bruna of Stumpel, die headset gewoon bij BCC, speelgoed bij Woudt, schoenen bij Pfann, kleding in het Stadshart, de Zaanbocht of in de Noorderhoofdstraat, wijn bij de slijter, een tuintafel bij Ranzijn…
 3. Nooit meer reserveren via Booking en voorlopig niet meer vliegen.

Dat laatste is makkelijk, de eerste twee kosten wat meer moeite. Maar als elke volwassen Zaankanter dagelijks gemiddeld € 1 verschuift van supermarkt en online naar lokale zaken, pompen we samen elke dag € 150.000 in de lokale economie. (En als de crisis over is meteen naar de kapper, pedicure, fysio, nagelstudio en het café).

De burgemeesters geven het goede voorbeeld maar het kan beter, vaker en nagevolgd worden. Ik wil Jan Hamming elke zaterdag op de markt tegenkomen, de raadsleden bij Ruig, Schoen en Ali Baba, de wethouders bij de Cockelon, Gembira en Korver… iedereen de straat op: Koop tegen Corona!

 

RGF- Goedheer Fotografie

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Helemaal mee eens Piet en het is niet eens moeilijk en nog gezellig ook !
  Wij doen dat trouwens altijd al maar wij zijn dan ook oud 🙂
  En niet nu aankomen dat het zo veel meer tijd kost want we zitten met velen thuis nu dussss

 • hans van loo

  Miljarden naar KLM,miljoenen naar Booking.com, maar de verstrekking van mondkapjes is een ander verhaal. En toch krijgt de VVD in een peiling 10 zetels meer. Typisch. Of niet ?

 • Marcel Bakker

  Ja, boeken kopen bij Bruna. Weliswaar hebben ze nooit wat je zoekt, maar er zijn altijd volop hoge stapels waar je iets af kan pakken.

 • Rob Vreeken

  Zaans nieuws niet gratis online consumeren, maar een abonnement op Noordhollands Dagblad!

  • De Orkaan

   Er zijn grenzen… maar als je dol op nieuws uit Purmerend, Volendam en de Beemster bent, is dat inderdaad te overwegen…

   • Joop Wals

    Dat is de consequentie als je niet meer wilt betalen….

    • De Orkaan

     Jarenlang financieel wanbeleid bij eigenaar Telegraaf heeft de krant op het randje van de afgrond gebracht. De ‘redding’ bestond het het ontslaan van de halve redactie, het omzetten naar een kopblad van De Telegraaf en het samenvoegen van Dagblad Zaanstreek met de Waterland-editie waardoor er nog maar weinig Zaans nieuws in de krant staat (en dat bestaat weer voor een groot deel uit overgeschreven persberichten).

     Geen wonder dat lezers weglopen (dat is dus het gevolg van het geknoei, niet de oorzaak).

     Wie daar € 500 per jaar voor wil betalen moet dat maar doen. Dat geld wordt uiteraard niet in de lokale editie (of in de lokale economie) geïnvesteerd maar verdwijnt meteen in de zakken van de Belgische aandeelhouder (858 miljoen euro omzet in 2019 en een winst van 15 miljoen euro).

 • Jaap Meeuwsen

  @Hans van Loo
  Wat heeft dit eigenlijk met bij de plaatselijke middenstand kopen te maken ?

  @Rob Vreeken.
  Noordhollands Dagblad = amper nog Zaans nieuws in te vinden, vandaar
  De Orkaan.

 • Joop Wals

  Piet, lees Homo Deus van Harari….
  Jouw stukje vertoont overeenkomsten met Mobiele Telefonie 1998, heerlijk filmpje van Frans Bromet.
  https://youtu.be/TNwhIHqM60g

 • Leo Swartsenburg

  En dan een Barolo, een Iberico en, vooruit, een bos bloemen.. .

 • Joop Wals

  Lag het nou aan de 500 euro abonnementskosten? Of aan het financiële beleid van de Telegraaf?

 • Jaap Meeuwsen

  Nu maar weer even over het onderwerp coronashoppen terugkomen ?
  Zie net op het nieuws ( NOS 28 april ) dat onlineshoppen weer een grotere sprong maakt.
  Onderwerp was in dit geval de HEMA.
  Winkelpersoneel verzamelt nu al de bestellingen in de winkels ( trouwens zonder veiligheidshandschoenen viel mij op ) terwijl volgens mij de winkel gewoon geopend is.
  Waarom niet even eruit en naar de winkel ? Dat mag hoor. En de komende dagen ook nog eens even lekker in de regen is ook nooit weg.
  Zeker nu de verwachting is dat de verhoging van de onlineverkopen na de coronacrisis door zal blijven zetten.
  Mensen, stap lekker op de fiets en ga naar de winkels zolang ze geopend zijn / nog bestaan.
  Doen we dat niet dan krijgen we daar later heel veel spijt van want dan zal er van de winkelcentra weinig overblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *