Creatief campagne voeren, deel 3: de sneue sector

Die moderne borden met de affiches van alle partijen op een rijtje… wij vinden het maar niks. Maar als je het dan toch doet, doe het dan goed… en Zaans.

Zeven van de 16 borden die in Zaanstad zijn opgesteld, zijn voorzien van een lijsttrekker: zes Zaanse en één landelijke: Geert Wilders. Gaat Geert Wilders in de raad van Zaanstad? Nee, zeker niet. 

Dat er niet eens de moeite is genomen om ‘Zaanstad’ op het affiche te zetten oogt goedkoop: “Stem 21 maart op de PVV in uw gemeente”. Of het nu gaat om Venlo, Rotterdam, Emmen, Pekela, Nissewaard, Rucphen of Achtkarspelen… iedereen doet het met het hoofd van Geert.

Is het Armoede? Dat er geen geld (van onduidelijke afkomst) is voor eigen affiches? Kan het Wanhoop zijn? Dat de grote leider als lokale lokeend wordt ingezet? Of… is het Schaamte? Omdat Koert Calkhoven bang om z’n eigen hoofd nog op een affiche te zetten?

Is het Sneu? Dat zeker.

In deel 1 van creatief campagevoeren zaten de ‘Guerrilla cleaning’ van ROSA, de trailer van POV, de auto’s van D66 en DZ en de step van Maikel Kat. In deel 2: billboards, busje en bierviltjes van de Volkstem, bitterballen van de VVD, een mega-billboard van D66, spandoeken van DZ en een fietstocht van de PvdD. In Wormerland doe ze het op de ouderwetsche manier.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jonjon

  Jullie zijn echte stelletje trieste journalisten

 • Jaap

  Mag wel iets duidelijker Jonjon.
  Hoezo triest ? Leg eens uit dan.
  Ik vind zo’n reactie eigenlijk een beetje triest.

 • JK

  Ik snap Jonjon wel. De Orkaan probeert nu eenmaal de eigen politieke voorkeur niet onder stoelen of banken te steken. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het is wel vreselijk kinderachtig. Neutraal zijn als medium is veel sterker. Nog even los van het feit of het inderdaad wel zo slim is om de landelijk leider op de lokale affiches op te voeren. Zal wel te maken hebben met het feit dat de bezetting van deze lijst nogal kan fluctueren.

  • Merel Kan

   🙂 JK, met de zin ‘Zal wel te maken hebben met het feit dat de bezetting van deze lijst nogal kan fluctueren’ is jouw commentaar vele malen harder dan wat wij in ons (vrij feitelijke?) artikel schreven…

 • paul

  Waarom niet een artikeltje over de poster van Groen-Links. Die ziet er heel lokaal uit en ze hebben zelfs alles erop gezet dat ze met de kabinetsonderhandelingen voor elkaar hebben gekregen.

  Waarom niet een stukje over de zeer lokale poster van Denk en de vraag of lijst 13 ongeluk brengt of niet?

  Of een stukje over D66. Zij hebben ook al zo’n op de lokale politiek gerichte poster en zelfs al hun democratische standpunten op het blaadje staan.

  De VVD heeft ook een landelijke poster op het bord.

  Het is dus een beetje eenvoudig om het alleen over de PVV te hebben terwijl het probleem dat de lokale politiek onder druk staat van de landelijke niet heel erg aan bod komt.

  Maar ja… het lijkt hier dan soms ook de linkse variant op Geenstijl en dat leest soms best lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *